Berlin: Kamion s 25 tona pomoći danas krenuo za BiH

tačno.net
Autor 28.5.2014. u 14:21

Berlin: Kamion s 25 tona pomoći danas krenuo za BiH

Prikupljanje pomoći, koje je u ponedjeljak, 19. maja inicirao Jasko Drnda, je zbog potreba većih kapaciteta dva puta premješteno u veću salu, da bi teret sinoć, 27. maja bio utovaren u skladištu u sjevero-zapadnom berlinskom kvartu Tegel. Iako je bilo planirano da prikupljanje pomoći traje tri dana, i taj rok je pobijen na apel mnogih koji su pomoć dostavljali sve do jučer.

Kamion s 25 tona pomoći je trenutno na putu prema Bosni i Hercegovini. Pod njegovom ceradom se nalazi nekoliko hiljada litara vode, više tona brašna, šećera i soli, zatim hrane za bebe i odrasle, pelena, higijenskih potrepština, medicinskog materijala. Dobri ljudi koji žive, rade ili studiraju u Berlinu, a među kojima nisu samo Bosanci i Hercegovci, su također donirali i gumeni čamac, zaštitne maske, vreće za smeće, lopate, čelične metle i drugi alat za čišćenje ulica.

U posljednjih nekoliko dana, pored naše grupe, pomoć za unesrećene u BiH je skupljalo i još nekoliko neformalnih grupa i organizacija. Prije svih tu se ističu Islamski kulturni centar Bošnjaka u Berlinu (IKB), neformalna grupa “Srce za BiH”, kao i organizatori Festivala nove umetnosti iz Srbije “Serbinale”, koji se održava u Berlinu. IKB je već poslao oko 20 tona pomoći za BiH, kamion sa pomoći neformalne grupe “Srce za BiH” i “Serbinalea” se također očekuje ubrzo. održan je i humanitarni koncert na kojem je za pomoć unesrećenima na Balkanu nastupilo nekoliko izvođača iz više europskih zemalja.

Svjesni činjenice da u ovim torbulentnim vremenima, kao i u ratu, postoje pojedinci, kriminalci, koji iz tuđe nesreće nastoje napraviti profit, te na taj način oštetiti i životno ugroziti one koji u ovom momentu zavise od pomoći koja stiže u mjesta u kojima žive, preduzeli smo određene mjere predostrožnosti kada je u pitanju dostava i distribucija paketa pomoći.

Naša akcija prikupljanja pomoći je direktno podržana od strane Ambasade BiH u Berlinu. Kad je riječ o organizacijama u BiH, radimo u koordinaciji sa tuzlanskom nevladinom organizacijom “Zemlja djece”. Finalno odredište kamiona koji je jutros krenuo na put jeste Tuzla, gdje stiže u petak. Iz Tuzle ćemo putem ličnih poznanika i osoba od povjerenja slati pakete pomoći u nekoliko gradova, u kojima će se spomenuti paketi dijeliti “iz ruke u ruku”, bez ikakvih posrednika i skladištenja robe, a sve u cilju onemogućavanja bilo kakvih malverzacija sa podjelom pomoći.

Za kraj naglašavamo da 25 tona pomoći nije sva roba upućena ka BiH. U skladištu na Tempelhofu, gdje je vršen sinošnji utovar robe, se nalazi još 10-ak tona dobara koja ćemo u što skorijem roku uputiti za Bosnu i Hercegovinu. 

 

tačno.net
Autor 28.5.2014. u 14:21