Bernard-Henri Levy: Žalosno je i poražavajuće za Evropu da Hrvatska i Srbija postaju dio Evrope prije BiH

tačno.net
Autor/ica 4.12.2013. u 11:50

Bernard-Henri Levy: Žalosno je i poražavajuće za Evropu da Hrvatska i Srbija postaju dio Evrope prije BiH

Je li moguće da će Srbija, gdje demokrati nikako ne uspijevaju da utišaju nostalgičnu želju za režimom Miloševića, postati dio EU-a? I Hrvatska, gdje kapitan nogometne reprezentacije pokreće pristalice ustaškim poklikom “Za dom”. BiH je dva puta prolijevala svoju krv protiv fašizma. BiH nikada nisu uspjeli da udalje od kosmopolitizma i duha Evrope, u magazinu “Le Point” napisao je svjetski poznati filozof i pisac Bernard Henri-Levy

Svjetski poznati filozof, pisac i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, Bernard Henri-Levy, objavio je autorski tekst u poznatom francuskom magazinu “Le Point” u kojem naglašava kako Evropa ne može biti potpuna bez Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Piše kako je francuski predsjednik Francois Mitterrand prije nekih dvadeset godina kada je mogao odlučivati o sudbini ratne Bosne i Hercegovine rekao: “Glasat ću protiv Bosne”!

“Ja sam na suprotnoj strani i želim da BiH bude u zajednici naroda a posebno u Evropi koja ju je jednom napustila i zatvorila u okove Daytonskog ugovora, što je vrlo fatalno za BiH i koji je zemlju pretvorio u tri čudne rukavice, te jedan magični narod i biser Balkana onemogućio da ostvaruje svoje želje”, naveo je on.

Naglašava da je žalosno i poražavajuće za Evropu da Hrvatska i Srbija postaju dio Evrope prije BiH, koja je prema njegovom mišljenju „dio Evrope i duhom i mentalitetom genetski povezana sa temeljnim idealima koje slijedi Evropa“.

“Želim da budem ambasador BiH kako bi što prije ušla u Evropsku uniju. Je li moguće da će Srbija, gdje demokrati nikako ne uspijevaju da utišaju nostalgičnu želju za režimom Miloševića, postati dio EU-a? I Hrvatska, gdje kapitan nogometne reprezentacije pokreće pristalice ustaškim poklikom “Za dom”. BiH je dva puta prolijevala svoju krv protiv fašizma. BiH nikada nisu uspjeli da udalje od kosmopolitizma i duha Evrope, a izgleda da će ostati zadnja na putu prema Evropi? Kakvo izrugivanje, kakva sramota i ruglo za Evropu”, napisao je Levy.

Ističe da Sarajevo što prije mora biti vraćeno u kolijevku demokratske Evrope, gdje za svakog ima mjesta bez obzira na vjeru, naciju i rasu.

“Želim da uklanjam prepreke i barijere i da se Sarajevo što prije vrati u kolijevku Evrope, jer Evropa ne može biti potpuna bez Sarajeva. Nogometna reprezentacija BiH je najbolji primjer vrijednosti koje gaji multinacionalna Evropa, jer u tom timu igraju mnoge nacije i narodi, i to vrlo uspješno”, piše eminentni mislilac.

Smatra da su muslimani u BiH najliberalnija muslimanska zajednica u svijetu, te da su kao takvi odraz demokratskog i kozmopolitskog duha Bosne i Hercegovine koji postoji stoljećima na tim prostorima.

“Muslimani u BiH su najliberalnija muslimanska zajednica u svijetu i najumjereniji u svojim stavovima. To su prije svega Bakir Izetbegović, jedan od tri predsjednika BiH, kao i njegov otac Alija Izetbegović, koji je uvijek bio miran i umjeren. Pa onda Dino Mustafić i Danis Tanović, koje sam upoznao 1993. godine. To su bili naoružani filmaši na prvoj liniji odbrane grada”, navodi Levy.

Na kraju piše kako je i pored svih izazova i prepreka, ali i vanjskih pritisaka, Sarajevo zadržalo svoj ideal stvaranja “evropskog građanina”.

“Sarajevo je uistinu čarobni evropski grad koji je, uprkos svemu i svim lošim vjetrovima iz Evrope, gdje populizam svaki dan snažno raste, zadržao netaknut ‘ideal građanina’ koji smo i mi slijedili u našoj mladosti. U BiH su mnogi ljudi mnogo patili, vidio sam mnoge stvari koje nismo trebali da ikada vidimo, i ja sam zato više nego ikada dužan BiH i Sarajevu”, piše Levy.

tačno.net
Autor/ica 4.12.2013. u 11:50