BHAS: Zadovoljni smo urađenim poslom u popisu

tačno.net
Autor 16.10.2013. u 11:14

BHAS: Zadovoljni smo urađenim poslom u popisu

Zakonom o popisu predviđeno je da za popis budžet iznositi 46 miliona KM (oko 23 miliona eura), u što je uključeno i 7,5 miliona eura granta koji je odobrila Evropska komisija

Izuzetno smo zadovoljni odnosom prema poslu i urađenim poslom popisivača, instruktora i drugog osoblja, uvažavajući i određene probleme na terenu, rekao je danas direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Zdenko Milinović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare održanoj nakon završetka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. u BiH, koji je okončan 15.10. u 21 sat, Milinović je napomenuo da su svi mehanizmi zaštite ličnih podataka osigurani.

“U potpunosti će biti ispoštovani svi elementi zaštite ličnih podataka svakog građanina”, rekao je Milinović.

U narednom periodu od 2. do 10. novembra, biće proveden ponovni popis 240 popisnih krugova, na osnovu kojih će se ocjenjivati pouzdanost rezultata popisa u BiH. Anketa će se provoditi u 110 opština u BiH, 15.000 kućanstava, tj. sa 50.000 osoba, a uzorak se određuje slučajnim odabirom.

“Od danas, 16.10. popisivači počinju sa predajom popisnih materijala u sjedišta popisnih komisija lokalne samouprave i taj posao će biti završen do 20. oktobra. Nakon toga, kutije će se pečatiti i pripremiti za distribuciju prema centralnom mjestu 20. oktobra”, rekao je Milinović, dodavši da nijedan popis na svijetu nije uspio popisati sve osobe u državi, te izrazio zadovoljstvo, jer je ovaj u BiH uspio da se približi tome.

Direktor EUROSTAT-a i predsjedavajući Upravnog odbora Međunarodne posmatračke operacije Peter Everas kazao je kako je naredni period veoma važan, te podsjetio da preliminarni rezultati, koji će izaći nakon 90 dana, neće sadržavati prave rezultate popisa.

“Transparentnost je bila prisutna tokom popisa, što znači da su popisivači i instruktori mogli dobro da rade svoj posao. Iako su primijećeni manji specifični incidenti, što se dešava i u drugim zemljama tokom popisa, to se ne razlikuje od drugih svjetskih ili evropskih zemalja. Zaključujem da je popis prošao u redu”, rekao je Everas.

Nijedna institucija niti osoba ne može dati bilo kakve relevantne podatke prije nego što prođe 90 dana od popisa osim BHAS, naglasio je ministar prometa i komunikacija BiH i koordinator Vijeća ministara BiH za popis Damir Hadžić.

“Poruka za one koji već znaju rezultate, ugrožavaju integritet popisa stanovništva, ugrožavaju državni projekat od velikog interesa za BiH i projekat koji će prema svemu sudeći biti označen kao jedan od rijetkih uspješnih projekata koje su provele institucije BiH, odnosno svi ostali niži nivoi vlasti”, kazao je Hadžić.

U popisu je učestvovalo oko 22.000 popisivača, 40 državnih instruktora, 203 entitetska instruktora, 30 članova kantonalnih popisnih komisija, 625 članova popisnih komisija lokalne samouprave, te 2.800 opštinskih instruktora. Zakonom o popisu predviđeno je da za popis budžet iznositi 46 miliona KM (oko 23 miliona eura), u što je uključeno i 7,5 miliona eura granta koji je odobrila Evropska komisija.

tačno.net
Autor 16.10.2013. u 11:14