BiH ne treba lekcije od Beograda i Zagreba koji afirmišu fašizam, a minimiziraju antifašizam

tačno.net
Autor/ica 6.3.2017. u 15:51

BiH ne treba lekcije od Beograda i Zagreba koji afirmišu fašizam, a minimiziraju antifašizam

“Cijenimo interesovanje hrvatske politike za prilike u Bosni i Hercegovini, ali to interesovanje u zadnjih 25 godina ni izdaleka nije dobronamjerno. Konstantno se iz Zagreba pominje politička floskula o tzv. „figom u džepu“ kada je u pitanju odnos zvaničnog Sarajeva prema Hrvatima, dok se istovremeno ne pominje da HDZ BiH u džepu drži figu prema jedinstvenoj Bosni i Hercegovini još od 18. novembra 1991. godine, kada je formirana Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna.

Ova politika duplih kriterija koja se prema BiH vodi i iz Beograda i iz Zagreba podržana je afirmacijom profašističkih ideja Milana Nedića, Draže Mihailovića, Ante Pavelića i Maxa Luburića. Fašizam se otvoreno toleriše u Beogradu i Zagrebu. Bez puno javnih osuda prolaze četnički skupovi na Ravnoj Gori i Višegradu, dok se pred Hrvatskim Saborom postrojavaju ustaše u svojim tradicionalnim crnim uniformama. Istovremeno, i Beograd i Zagreb nama u BiH dijele lekcije o poštivanju elementarnih prava Srba i Hrvata, dok se cijela Evropa zgražava sa pojedinim fašističkim ispadima i u Beogradu i u Zagrebu.

Mi iz SDU BiH tražimo da nam ne dijele lekcije oni koji tolerišu fašizam i izjednačavaju fašiste i antifašiste, jer smo mi u BiH ponosni na našu antifašističku tradiciju koju ćemo nastojati sačuvati sami. Oni koji se bave našim problemima i političkim krizama trebalo bi prvo da počiste ispred svog praga, to se posebno odnosi na javne stavove gosp. Mire Kovača bivšeg ministra vanjskih poslova i šefa odbora za vanjsku politiku Hrvatskog Sabora. Kada predsjednica R. Hrvatske Kolinda Grabar Kitarević u svom uredu drži bistu Ante Pavelića, a izbacuje bistu Josipa Broza Tita, svaki dalji komentar aktuelne hrvatske politike je suvišan.

Tražimo od Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova BiH da izraze zabrinutost prema Evropskom parlamentu zbog afirmacije fašizma i učestalih napada na antifašiste u Srbiji, Hrvatskoj i BiH. Također tražimo od Ministra Crnadka da se očituje protiv nagovještaja pravljenja spomenika dokazanim fašistima koji su najavljeni u Beogradu, Srebrenici i Zagrebu”, stoji u saopštenju.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 6.3.2017. u 15:51