BiH: U akciji “Sejlor” slobode lišena četiri lica

tačno.net
Autor/ica 30.6.2014. u 09:24

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ u akciji kodnog naziva “Sejlor” su na području Banjaluke i Mostara lišili slobode četiri lica osumnjičena za organizovani kriminal.

Riječ je o licima čiji su inicijali M.M, Ž.Đ, D.T. i D.M, a akcija na području ova dva grada počela je sinoć.

Iz Sipe je saopšteno da su ova lica osumnjičena za krivična djela u vezi sa poreskom utajom ili prevarom, carinskom prevarom, protivzakonitim posredovanjem i zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Ova lica osumnjičena su da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, iskoristivši stanje prirodne nesreće u BiH, vršila malverzacije prilikom izrade spiskova o oštećenju robe u pojedinim firmama, tako što su falsifikovala i sačinjavala lažnu dokumentaciju da bi prikazala veću štetu nego što jeste radi izbjegavanja plaćanja PDV obaveza, a sve s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

U okviru akcije “Sejlor” pretreseni su objekti na šest lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pretresi objekata kojima je obuhvaćeno više pravnih lica nastavljaju se i danas.

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Lica lišena slobode privedena su u službene prostorije Sipe u Banjaluci, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama nadležnog tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, a o rezultatima javnost će biti naknadno informisana.

slobodnaevropa.org

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 30.6.2014. u 09:24