Bosna i Hercegovina je majka lopovima i podobnim, a maćeha poštenim i sposobnim

tačno.net
Autor 15.7.2016. u 11:44

Bosna i Hercegovina je majka lopovima i podobnim, a maćeha poštenim i sposobnim

Povodom aktivnosti Tužilaštva BiH na otkrivanju koruptivnih radnji u državnoj Službi za odnose sa strancima, rukovodstvo SDU BiH dalo je saopštenje za javnost, kojeg prenosimo u cijelosti:

Bosna i Hercegovina je majka lopovima i podobnim, a maćeha poštenim i sposobnim

“Rukovodstvo SDU BiH podržava sve aktivnosti Tužilaštva BiH koje su usmjerene ka otkivanju, spriječavanju i suzbijanju korupcije. Ono što je kod slučaja optuženih namještenika i državnih službenika u državnoj Službi za odnose sa strancima vrlo indikativno je da su oni svojim žrtvama prijetili sa vezama u drugim državnim institucijama. Nadamo se da će Tužilaštvo BiH s obzirom na opseg istražnih radnji otkriti i procesuirati sve te pojedince koji su bili veza osumnjičenih sa drugim državnim institucijama.

Ono što ovaj slučaj pokazuje jeste činjenica da su državni službenici i namještenici koji su okrivljeni za korupciju i zloupotrebu položaja na te pozicije postavljeni putem političkih stranaka i da je njihov zadatak očigledno bio i punjenje pored svojih džepova i stranačkih kasa. Koliko su država i državne institucije slabi i neotporni na ovakav vid organizovanog korupcjiskog prstena, najbolje pokazuje podatak da su se pojedinci tim kriminalnim aktivnostima bavili neometano godinama.

Tek kada su se vjerovatno oteli kontroli onih koji su ih na te pozicije imenovali, postali su predmetom istrage za koju se nadamo da neće biti samo prazno slovo na papiru. Ako je HDZ BiH stranka koja slično kao i njihova sestrinska stranka u Republici Hrvatskoj baštini i njeguje liderokratiju u kojoj je korupcija i pritisak na tužilaštvo i sudove normalna pojava, nadamo se da u konkretnom slučaju neće biti mješanja politike, niti visoko pozicioniranih političara HDZ-a u rad sudstva i tužilaštva i u BiH.

I ovaj slučaj potvrđuje opravdanost dugogodišnjih nastojanja SDU BiH da se uvede USKOK koji je prijeko potreban na nivou BiH prije svega u funkciji brobe protiv korpucije.  Nažalost ni naše pismo koje smo uputili svim akreditovanim ambasadorima u BiH u vezi sa formiranjem USKOK-a nije dalo željene rezultate, zato što pojedine strane diplomate vole „korpumpirane“ političare, jer je s njima lakše manipulisati.  Ovaj primjer je pravi pokazatelj zašto politika, a niti pojedini predstavnici međunarodne zajednice, ne dozvoljavaju formoiranje USKOK-a na nivou BiH, zato što je očigledno da bi svaka ozbiljnija istraga takve institucije dovela do čelnika političkih stranaka.”

tačno.net
Autor 15.7.2016. u 11:44