Bosna i Hercegovina treba što prije ratificirati Pariški sporazum

tačno.net
Autor/ica 16.9.2016. u 15:19

Bosna i Hercegovina treba što prije ratificirati Pariški sporazum

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, i šefovi misija zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini, izdali su sljedeće saopštenje:

“Od 12. do 18. septembra 2016. godine, zemlje Europske unije i širom svijeta obilježavaju Sedmicu klimatske diplomacije kako bi se održao značajan momentum u javnosti kada je riječ o klimatskim akcijama. Novi globalni klimatski sporazum prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (engl. UNFCCC) predstavlja prvi ikada univerzalni i pravno obavezujući globalni klimatski sporazum. Sporazum utvrđuje globalni akcioni plan kojim se svijet vraća na pravi put ograničavanjem globalnog zatopljenja na daleko ispod 2oC, a kako bi se izbjegle opasne klimatske promjene. Kako bi dodatno naglasile svoje opredjeljenje, zemlje su se također složile oko daljih napora na ograničavanju porasta temperature na 1,5oC, a što je bio jedan od prijelomnih trenutaka u očuvanju planeta za buduće generacije.

Danas, deset mjeseci nakon ovog istorijskog pomaka, Europska unija (EU) je i dalje ponosna zbog ambicioznog Pariškog sporazuma, kao što bi trebala biti i Bosna i Hercegovina. Međutim, nema mjesta za opuštanje nakon uspjeha na konferenciji u Parizu. Štaviše, za ostvarivanje vizije budućnosti sa niskim emisijama na globalnoj razini, potrebno je usmjeriti našu pažnju sa riječi na djela.

Trenutačno je preko 180 zemalja potpisalo Pariški sporazum, a 27 je okončalo nacionalne procedure ratifikacije u zemlji i postalo ugovorna strana Sporazuma. Ohrabrujemo i Bosnu i Hercegovinu da intenzivira svoje napore i što prije ratificira Sporazum. Ratifikacija je važan korak ka provedbi Pariškog sporazuma, iako ratifikacija Sporazuma, sama po sebi, neće osigurati potrebno smanjenje stakleničkih plinova, prilagođeno djelovanje i finansiranje.

Jednako su važni koraci koje će zemlje poduzeti kako bi se zadovoljile obaveze preuzete u Parizu, počevši od zakonodavnog okvira i politika potrebnih za izradu kvalitetnih klimatskih planova i međunarodnih pristupa, u suradnji sa civilnim društvom i ekonomskim akterima. Odgovorniji pristup našem okruženju je također prilika za stvaranje novih radnih mjesta, preduzeća, tehnologija i konkurentnih prednosti koje nas bolje pripremaju za nove, klimatski kompatibilne privrede.

Europska unija ima više od dvije decenije iskustva u razvoju i provedbi ambicioznih klimatskih politika, a naše opredjeljenje je jasno u pružanju podrške Bosni i Hercegovini tokom izrade klimatskih planova i prelaska na privredu sa niskom razinom ugljika i otpornošću na klimatske promjene. Stoga pozivamo sve aktere da daju svoj doprinos aktivnostima koje će nas odvesti ka održivoj, zdravijoj i prosperitetnijoj budućnosti.”

tačno.net
Autor/ica 16.9.2016. u 15:19