Bramerc: Presude Šešelju i Karadžiću do kraja godine

tačno.net
Autor 4.6.2015. u 11:16

Bramerc: Presude Šešelju i Karadžiću do kraja godine

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) rekao je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da očekuje da će prvostepene presude Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću biti izrečene do kraja ove godine.

Predstavljajući redovan izveštaj o radu haškog tužilaštva u proteklih šest meseci, Bramerc je juče kazao: “Države nastale na području bivše Jugoslavije nastavljaju saradnju s Tužilaštvom i blagovremeno odgovaraju na naše zahteve za pomoć”.

Glavni tužilac nije pomenuo trenutno sporenje s vlastima Srbije oko vraćanja Šešelja u pritvor u Sheveningenu, po naredbi apelacionog veća, a na njegov zahtev.

Pozdravljajući “značajne rezultate” u regionalnoj saradnji u krivičnom progonu počinilaca ratnih zločina, Bramerc je naznačio da se “mora više uraditi i na najkompleksnijim predmetima najvišeg prioriteta”.

Potragu za nestalima tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, Bramerc je označio kao “ključni prioritet”, jer “i dalje previše porodica koje ne znaju sudbinu svojih najmilijih”.

Predstojeća 20. godišnjica genocida u Srebrenici, biće, po Bramercu, “prilika da se setimo svih žrtava stradalih u sukobima na području bivše Jugoslavije i da pozdravimo to što preživeli ulažu izuzetne napore na izgradnji mirnije budućnosti”.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 4.6.2015. u 11:16