Brammertz: ICTY završava rad sredinom 2017. godine

tačno.net
Autor 29.4.2014. u 10:28

Brammertz: ICTY završava rad sredinom 2017. godine

Žalbeni postupci u predmetima Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić odvijat će se pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MICT), nakon što Haški tribunal (ICTY) sredinom 2017. godine okonča svoj rad, izjavio je za Agenciju FENA glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz uoči majskog izvještaja o završetku rada ICTY-a koji će podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a.

“Izvještaj o završetku rada podnosim Vijeću sigurnosti UN-a dvaput godišnje, a prije finaliziranja izvještaja uvijek idem u radnu posjetu zemljama bivše Jugoslavije. Cilj posjeta je da se razgovara o saradnji tih zemalja s Tužilaštvom Tribunala i o procesuiranju predmeta ratnih zločina od pravosudnih organa u regiji. Još radim na sadašnjoj procjeni. Izvještaj ću podnijeti u maju, i prezentirat ću ga Vijeću sigurnosti u prvoj sedmici juna”, kazao je u razgovoru za Agenciju FENA.

Na pitanje kada će završiti s radom ICTY, Brammertz kaže da na osnovu sadašnjeg rasporeda suđenja, posljednje žalbene presude Tribunala će biti donesene sredinom 2017. godine.

“Preostale aktivnosti u žalbenim postupcima (u predmetima Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić) odvijat će se pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MICT)”, rekao je haški tužilac Serge Brammertz.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) tokom više od dvije decenije rada podigao je optužnice protiv 161 osobe, a presude su izrečene protiv 87 osoba. Na zatvorske kazne je osuđeno 69 osoba.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je osnovan na osnovu Rezolucije 827 koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo 25. maja 1993. godine.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 29.4.2014. u 10:28