Brammertz: Ovo nije moja posljednja posjeta Sarajevu, dolazim ponovo

tačno.net
Autor 8.10.2013. u 16:51

Brammertz: Ovo nije moja posljednja posjeta Sarajevu, dolazim ponovo

Glavni tužilac Haškog tribunala sastao se sa predstavnicima udruženja žrtava iz FBiH i RS-a koji su mu ukazali na probleme s kojima se suočavaju

Ovo zasigurno nije moja posljednja posjeta Sarajevu i nadam se da ću doći ponovo za nekoliko mjeseci, rekao je danas glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka sa predstavnicima udruženja žrtava iz FBiH, Brammertz je istakao kako je pojasnio šta se dešava sa suđenjima u predmetima Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Predmet Karadžić se nalazi u posljednjoj fazi odbrane i to bi trebalo biti završeno početkom sljedeće godine, dok je u slučaju Mladić Tužilaštvo u posljednjoj fazi iznošenja dokaza, koja bi trebala biti gotova u novembru.

“Ovo zasigurno nije moja posljednja posjeta Sarajevu. Tribunal će i dalje biti operativan u naredne dvije-tri godine, i nadam se da ću ponovo doći za nekoliko mjeseci”, rekao je Brammertz, te dodao: “Razgovarali smo i o ekshumacijama, a o tome sam razgovarao i na sastanku sa glavnim tužiocem BiH jutros. Rečeno je da se mora uložiti dodatni napor da se sa ekshumacijama nastavi, da bi se pronašli posmrtni ostaci i stradali mogli biti sahranjeni.”

Sastanci sa žrtvama su najvažniji, naglasio je Brammertz, ali su istovremeno i najteži. Porodice žrtava podsjećaju zbog čega Tribunal i postoji i koje su njegove odgovornosti, dodao je.

“Ako neko ima pravo da bude kritičan, onda su to svakako udruženja žrtava. Rekao sam da je to najvažnije, ali istovremeno i teško, jer se radi o visokim očekivanjima. Upućene su mi kritike, i na račun Tužilaštva i Tribunala”, proučio je Brammertz.

Glavni tužilac Haškog tribunala izrazio je nadu da će u žalbenom postupku u predmetu Stanišić i Simatović biti donesena drugačija odluka u odnosu na onu u predmetu Perišić.

Predsjednica Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić današnji sastanak ocijenila je kao najbolji do sada. Ona je dodala da je najvažnije da se u slučajevima poput Simatovića, Perišića i Stanišića izvrši revizija.

“Mislim da je ovo sve igra predsjednika suda Theodora Merona, koji je htio da neke svoje ideje uvede, kako bi poslije njega bile primjenjivane u pravdi. Mislim da je to pogrešno. Tražili smo i da nam pojasni presudu Vojislavu Šešelju, koja je trebala biti 30. oktobra, ali je glavni sudija na tom slučaju uklonjen, jer je napisao pismo u kojem je naveo da u Haškom tribunalu ima dosta politike, naredbi od strane predsjednika i drugih. Rečeno nam je da je Tužilaštvo uložilo žalbu, ali da je dobilo odbijenicu”, istakla je Subašić.

Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, zajedno sa 15 drugih udruženja, dale su podršku Tužilaštvu BiH da može ustupati svoje predmete sudu u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, dodala je Subašić, kako bi zločinci koji su pobjegli od pravde bili privedeni.

“Rekli smo da nismo zadovoljni sa ekshumacijama, i da bi se one trebale prebaciti u nadležnost entitetskih tužilaštava. Tužilaštvo BiH je najmanje uradilo za tri godine, nije se iskopalo skoro ništa, a mi majke nemamo dva života, jedan da čekamo kad će biti iskopana jedna kost, a drugi da sahranjujemo svoje najbliže. Naglasili smo da oni kojima se sudi treba da kažu gdje su grobnice, pa makar dobili i manju kaznu”, poručila je Subašić.

Nakon sastanka sa predstavnicima žrtava iz FBiH, Brammertz se sastao i sa predstavnicima žrtava iz Republike Srpske.

 U izjavi za novinare prije sastanka, predsjednik logoraša RS-a Branislav Dukić istakao je kako će glavna tema današnjeg sastanka biti predmeti koji su vraćeni iz Haškog tribunala pod oznakama A, B, i C i predati Sudu i Tužilaštvu BiH, a koji se, kako je naveo, opstruiraju.

“Pitaćemo i šta je sa slučajevima Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona, SIjekovci, Mrkonjić Grad, Derventa, Doboj, Vozuća i Atif Dudaković. Pitaćemo i zašto se vrši sukcesivno primjenjivanje zakona BiH prema Srbima, dok prema drugim optuženim se ne vrši”, pojasnio je Dukić, dodavši da se “čini da je do sada stvaran politički sud, a ne sud pravde”.

tačno.net
Autor 8.10.2013. u 16:51