Brammertz: U bh. općinama počinjen genocid

tačno.net
Autor 24.2.2014. u 11:00

Brammertz: U bh. općinama počinjen genocid

Zadovoljni smo što će Pretresno vijeće u predmetu Radovan Karadžić s punom pažnjom razmotriti našu tvrdnju da je u općinama širom Bosne i Hercegovine u toku 1992. godine počinjen genocid, izjavio je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz.

Istovremeno je veoma mali napredak napravljen u pravcu finaliziranja devet od 13 predmeta druge kategorije, koje je Tužilaštvo Haškog tribunala proslijedilo u Bosnu i Hercegovinu od 2005. do 2009. godine, smatra Brammertz.

U razgovoru za agenciju Fena, on je naglasio da je najveći prioritet Tužilaštva da se preostali posao uspješno završi što ekspeditivnije.

“Izvođenje dokaza u predmetu Karadžić završili smo u maju 2012. godine. U oktobru 2013, godinu dana nakon početka suđenja, završili smo izvođenje dokaza u predmetu Goran Hadžić. U decembru 2013, samo godinu i po dana nakon početka suđenja, pozvali smo posljednjeg svjedoka u predmetu Ratko Mladić. Čim pretresna vijeća finaliziraju preostala proceduralna pitanja, odbrana će početi  izvođenje svojih dokaza u predmetima Mladić i Hadžić, čime će se ICTY znatno približiti okončanju posla koji mu je preostao”, rekao je Brammertz.

‘Mali napredak BiH’

Prema njegovim riječima, ova suđenja spadaju među najvažnija i najteža u historiji ovog međunarodnog suda.

“Nažalost, očekivali smo da presuda u predmetu Vojislav Šešelj bude izrečena u toku 2013. godine, ali to se nije dogodilo. Završili smo izvođenje dokaza 2010. godine, a dokaznog postupka odbrane nije bilo.”

Naglašava da je presuda u predmetu Jadranko Prlić i drugi bila veliki uspjeh za Tužilaštvo.

“Time što smo dokazali van razumne sumnje da su zločini počinjeni radi provođenja udruženog zločinačkog poduhvata kako bi se u Bosni i Hercegovini uspostavio hrvatski teritorijalni entitet osigurali smo osuđujuću presudu za svu šestericu optuženih. Međutim, po našem mišljenju, kazne od 10 do 25 godina zatvora su očigledno neadekvatne i po toj osnovi smo uložili žalbu na presudu”, kaže glavni haški tužilac.

Njegova je ocjena da, nezavisno od onog što je urađeno pred ICTY-jem, prošle godine je u Bosni i Hercegovini trebalo uraditi više na procesuiranju ratnih zločina na nacionalnom nivou.

“Kao što sam iznio u svom izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, veoma mali napredak napravljen je u pravcu finaliziranja devet od 13 predmeta druge kategorije, koje je Tužilaštvo ICTY-ja proslijedilo u Bosnu i Hercegovinu od 2005. do 2009. godine. Isto tako, nedovoljan napredak ostvaren je i u odnosu na nacionalnu strategiju procesuiranja ratnih zločina. Ključni resursi i obuka za sudove na nivou entiteta sada će biti osigurani i ove godine se nadamo vidnom napretku”, naveo je.

Na pitanje čime je posebno nezadovoljan, tužilac Brammertz rekao je kako su i Tužilaštvo i javnost bili veoma nezadovoljni presudom Žalbenog vijeća u predmetu Momčilo Perišić i presudom Pretresnog vijeća u predmetu Jovica Stanišić i  Franko Simatović.

‘Zadovoljni otkrićem Tomašice’

“Obje ove presude temeljile su se na novom konceptu ‘konkretne usmjerenosti’, na osnovu kojeg su optuženi oslobođeni odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina. Tužilaštvo je kasnije iznijelo tvrdnju da žalbena presuda u predmetu Perišić sadrži grešku u primjeni prava, zato što se  prvi put u historiji Međunarodnog suda tražio dokaz o postojanju ‘konkretne usmjerenosti'”, pojašnjava Brammertz.

Ocjenjuje da za svakog u Bosni i Hercegovini, kao i u Tužilaštvu, najveće razočarenje mora biti to što još ima porodica koje ne znaju gdje su zakopana tijela njihovih najmilijih.

“Mi dajemo snažnu podršku radu Međunarodne komisije za nestale osobe i naravno da smo zadovoljni otkrićem masovne grobnice u Tomašici 2013. godine. Dobro je što je lokacija te grobnice otkrivena. Međutim, treba uraditi više. Svako ko ima neku informaciju treba je iznijeti, tako da sve žrtve mogu konačno počivati u miru.”

Prema Brammertzovim riječima, ICTY trenutno predviđa da će suđenja biti okončana do sredine 2016. godine, a da će se rad na drugostepenim postupcima završiti do kraja 2017. godine.

aljazeera.net

tačno.net
Autor 24.2.2014. u 11:00