Brisel razmatra novu strategiju proširenja EU

tačno.net
Autor 8.10.2014. u 09:17

Brisel razmatra novu strategiju proširenja EU

Evropska komisija će danas na sjednici u Briselu usvojiti novu strategiju o proširenju, potvrdio je Peter Stano, portparol Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje.

Kako je istakao, biće to posljednji put da Komisija u ovom sastavu raspravlja o proširenju. Na istoj sjednici biće usvojeni i izvještaji o napretku Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja Zapadnog Balkana na putu za članstvo u EU.

Očekuje se da će se intenzivniji kontakti Evropske komisije i Bosne i Hercegovine odvijati tek nakon izbora u BiH i nakon završetka formiranja nove komisije.

“Strategija proširenja će sadržavati sva bitnija ostvarenja u proteklih pet godina i usvojiti bitne smjernice za naredni period. Izvještaji o napretku za sedam zemalja kandidata i potencijalnih kandidata će pokazati šta je u tim zemljama urađeno u proteklih 12 mjeseci kako bi bile nastavljene reforme s ciljem transformacije zemalja u skladu sa kriterijumima za članstvo”, navedeno je na sajtu Evropske komisije.

Kako je rečeno, planirano je obraćanje komesara Filea u Evropskom parlamentu u srijedu u podne, a press-konferencija o strategiji proširenja i izvještajima o napretku biće održana u 14.30.

Iako još nema mnogo detalja o novoj strategiji, agencije prenose da će priča o proširenju biti u skladu sa izlaganjem Johanesa Hana, budućeg komesara za evropsko susjedstvo i proširenje u Evropskom parlamentu i izjavama Žan-Kloda Junkera, budućeg predsjednika Evropske komisije, koji je najavio da narednih pet godina neće biti proširenja EU jer nijedna zemlja do tada neće biti spremna.

RSE

tačno.net
Autor 8.10.2014. u 09:17