Briselski protokol politička je kapitulacija SDA pred antibosanskohercegovačkom politikom HDZ-a i SNSD-a

tačno.net
Autor 12.9.2015. u 12:36

Izdvajamo

  • Posebno iznenađuje i zabrinjava stav evropskih zvaničnika koji nastavljaju sa praksom tolerisanja političkog šovinizma Dodika i eksperimentiranja nad građanima BiH, pristajući da se u BiH uspostavljaju presedani nepoznati u bilo kojoj evropskoj zemlji. Za razliku od njih, građani BiH će živjeti u BiH i zaslužuju da imaju pravosudni sistem kakav imaju i svi drugi građani u Evropskoj uniji. To znači da pravosuđe bude nezavisno, depolitizirano te da svi građani imaju jednak tretman na cijelom području države BiH. Sve ispod toga niti je evropski standard, niti je ono što građani BiH žele i trebaju, bez obzira šta o tome mislili Čović i Dodik.

Povezani članci

Briselski protokol politička je kapitulacija SDA pred antibosanskohercegovačkom politikom HDZ-a i SNSD-a

Ova kratkovida, protudržavna i nenarodna politika koju demonstriraju Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH se mora zaustaviti. Konačno SDA mora prestati sa isporučivanjem svega što Dragan Čović i Milorad Dodik dogovore na štetu ove države.

Pristajanjem na skandalozno urušavanje državnog pravosuđa, Bakir Izetbegović i SDA kapitulirali su pred antibosanskohercegovačkom politikom Milorada Dodika i Dragana Čovića.
Protokol o reformi pravosuđa BiH, potpisan u Briselu, neoprostiv je politički potez koji za posljedicu može imati potpuni raspad državnog pravosuđa, te totalnu dezintegraciju pravnog sistema BiH, a potom i same države.

Ovim protokolom Milorad Dodik dobio je puno više nego je i sanjao da može dobiti sa neustavnim i nezakonitim referendumom. Istovremeno, nakon što mu je SDA poklonila ekonomski na ovaj način Dragan Čović dobiva i pravosudni treći entitet.

Ovo je ujedno i konačna kapitulacija ionako popustljive, dezorijentisane i konfuzne politike Evropske Unije spram rušilačkih nasrtaja Milorada Dodika na pravosudni sistem naše države. Umjesto da država Bosna i Hercegovina dobije Vrhovni sud BiH i time osigura jednakost građana pred zakonom, mi smo dobili dogovor Dodik-Čović kojim se Sudu BiH ukida ključna nadležnost da može suditi i po entitetskim krivičnim zakonima i to uz blagoslov Evropske unije. Uspostava Vrhovnog suda BiH jedina je reforma pravosuđa BiH koja svim građanima znači napredak i provedbu evropskih standarda na području BiH. SDP BiH nikada neće odustati od tog cilja i kad tad će naša država imati svoj Vrhovni sud Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH potpisima svojih ministara pravde na Briselski protokol, odustali su od ove ključne reforme, te su u potpunosti prihvatili diktat Milorada Dodika, tako što su pristali na tekst Zakona o sudovima BiH koji je napisan u Vladi RS, umjesto onog zakona koji je godinama unazad usaglašavan na najvišim instancama BiH. Time će se trajno onemogućiti zasnivanje bilo kakve nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Pravni sistem entiteta RS će tako de jure biti pozicioniran kao pravosuđe nezavisne države. Ova kratkovida, protudržavna i nenarodna politika koju demonstriraju Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH se mora zaustaviti. Konačno SDA mora prestati sa isporučivanjem svega što Dragan Čović i Milorad Dodik dogovore na štetu ove države.

Posebno iznenađuje i zabrinjava stav evropskih zvaničnika koji nastavljaju sa praksom tolerisanja političkog šovinizma Dodika i eksperimentiranja nad građanima BiH, pristajući da se u BiH uspostavljaju presedani nepoznati u bilo kojoj evropskoj zemlji. Za razliku od njih, građani BiH će živjeti u BiH i zaslužuju da imaju pravosudni sistem kakav imaju i svi drugi građani u Evropskoj uniji. To znači da pravosuđe bude nezavisno, depolitizirano te da svi građani imaju jednak tretman na cijelom području države BiH. Sve ispod toga niti je evropski standard, niti je ono što građani BiH žele i trebaju, bez obzira šta o tome mislili Čović i Dodik. Građani ove države će u SDP BiH uvijek imati snagu koja se zna, može i hoće suprotstaviti takvim destruktivnim politikama koje rade na direktnoj šteti naše države!

tačno.net
Autor 12.9.2015. u 12:36