Čanak: Vojvodina treba raspisati referendum

tačno.net
Autor 28.9.2016. u 09:38

Čanak: Vojvodina treba raspisati referendum

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopćila je danas kako osuđuje i sa velikom zabrinutošću posmatra najnovije istupe predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi sa događajima u susjednoj Bosni i Hercegovini, prenosi Tanjug.

„Tvrdnjom da je referendum pokazao ‘volju građana’ i da ne bi trebalo da ostane ‘mrtvo slovo na papiru’, Nikolić je još jednom Srbiju i njene građane osramotio i izložio ih riziku, pridružujući se svojim stavom najekstremnijim delovima našeg društva“, ocijenio je predsjednik LSV-a Nenad Čanak.

„Poručujemo Tomislavu Nikoliću, ako je legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima koji se organizuju na delu državne teritorije, onda LSV predlaže da sličnu praksu uvedemo i u Srbiji.“

Referendum u Vojvodini

Iz LSV-a predlažu da se „u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju, rekli smo i tada, sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od pre tri godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad“.

Čanak u saopćenju navodi kako Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro osuđuje „ratnohuškačku retoriku Tomislava Nikolića, zbog toga što je susedne i suverene države nazvao u svom istupu ‘srpskim zemljama’“.

„Naši susedi imaju svoja međunarodno priznata imena, a retorika o ‘srpskim zemljama’ je bila deo ratne politike koju je Nikolić podržavao i u kojoj je aktivno učestvovao i koju ovakvim svojim izjavama, čini se, ponovo priziva“, tvrdi Čanak.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 28.9.2016. u 09:38