ČAROBNI FRULAŠ SUTRA OTVARA MALI MESS

tačno.net
Autor 29.9.2017. u 11:02

ČAROBNI FRULAŠ SUTRA OTVARA MALI MESS

Prije nego se podigne zavjesa na 57. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS, u subotu, 30. septembra, u 11 sati predstavom Čarobni frulaš, koja je adaptacija poznate bajke braće Grimm počet će mali MESS. U okviru ovogodišnjeg programa za najmlađu publiku su predstave, radionice, čitanje bajki, koncert i projekcija animiniranog filma. U odnosu na prethodne godine ovogodišnje predstave imaju akcent na lutkarstvu, kao zapostavljenoj teatarskoj tehnici. Posebno je važno što će najmlađa publika i u Zenici, Konjicu i Visokom imati priliku uživati u preuzbudljivim teatarskim dogodovštinama glavnih likova gostiju iz Italije, Kanade, Hrvatske, Brazila i Bosne i Hercegovine.

Mali MESS će se nastaviti u nedjelju, 01. oktobra u 11 sati u Pozorištu mladih muzičko-scenskom i jezičkom radionicom Mali nauk o životinjama u režiji Maje Zećo. Tokom radionice, glumci (“veliki” i “mali”) su se poigravali s motivima, sižeima i likovima iz Janoschevih djela, stvorivši jedinstveno i originalno scensko djelo koje “diše” punim plućima: razigrano, rasplesano, raspjevano.

U Sarajevo ponovno dolazi i Sergio Serrano iz Brazila s predstavom Tri prašćića i Dječak zvani Vjetropir, klasičnim dječijim pričama prebačenim u moderni društveni kontekst. Kao stari znanac malog MESS-a, Serrano će svoje predstave igrati na bosanskom jeziku. (subota, 07. oktobra, 11 sati, Pozorište mladih Sarajevo).

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Prodani smijeh u režiji Darija Kovačovskog bit će odigrana za zeničke mališane 8. oktobra u 11 sati. Ovo je priča o dječaku Timu koji pada u iskušenje da proda svoj osmijeh za jednu bombonu. U susretu sa starim gradskim Satom biva upozoren da je ugovor koji je sklopljen sa Vjetropirom nepovoljan za Tima i da je prevaren i iskorišten. Rađa se želja za povratkom prodatog osmijeha, ali se susreće sa još jednim iskušenjem, a to je vještica Ognjenoga. Ona skuplja dječije osmijehe da bi ih iskoristila za svoje egoistočne ciljeve – dječiji osmjesi su njen eliksir mladosti.

Ove godine će mali MESS biti bogatiji za projekciju filma Ježeva kuća koju će vidjeti mališani ne samo Sarajeva (Meeting point, ponedjeljak 2. oktobra, 11.15h i 12.30h), nego i Visokog (utorak, 03.10., 18 sati, Kulturni centar Altindag Visoko) i Konjica (subota, 07.oktobra, 17 sati, Centar za kulturu – Narodni univerzitet Konjic). Snimljena prema klasičnoj poemi Branka Ćopića, Ježeva kuća je topla i univerzalna priča za mlade i stare koja nas podsjeća da uistinu nema mjesta kao što je dom. Odmah poslije projekcije filma uslijedit će posebna radionica u organizaciji Udruženja Bajka Vuneno pozorištance autorica Željke Lemez i Tatjane Šojić.

Također, osvježenje sadržaja programa za najmlađu festivalsku publiku bit će koncert i radionica Mali Mozart na malom MESS-u u 12 sati u Muzičkoj školi Mali Mozart u subotu, 07. oktobra.

Tamara Kučinović jedna je od najvećih stručnjakinja u oblasti lutkarstva u regiji i ona će voditi trodnevnu radionicu “Od predmeta do živog bića”.

Radost malog MESS-a kroz predstavu Ružno pače teatra PocoLoco pod vodstvom Renate Carola Gatike iz Argentine, koja živi i stvara u Hrvatskoj, stići će i mališanima u Roditeljskoj kući za djecu oboljelu od raka, Zavodu Mjedenica i Domu za nezbrinutu djecu Bjelave.

Tagovi:
tačno.net
Autor 29.9.2017. u 11:02