Četiri godine od brutalnog ubistva Vedrana Puljića: Osumnjičeni ubica u Hrvatskoj i još nije izveden pred sud!

tačno.net
Autor 4.10.2013. u 09:12

Četiri godine od brutalnog ubistva Vedrana Puljića: Osumnjičeni ubica u Hrvatskoj i još nije izveden pred sud!

Vedran Puljić ubijen je hicem iz vatrenog oružja 4. oktobra 2009. godine u masovnim navijačkim neredima uoči utakmice Široki Brijeg – Sarajevo. Osumnjičeni za ubistvo Oliver Knezović, u ratu pripadnik zloglasne Tutine Kažnjeničke bojne, još uvijek u bijegu.

Četiri su godine od ubistva Vedrana Puljića, navijača Fudbalskog kluba Sarajevo, počinjenog hicem iz vatrenog oružja u neposrednoj blizini stadiona „Pecara“ u Širokom Brijegu.

Tragedija se dogodila u masovnim navijačkim neredima uoči prvenstvene utakmice Široki Brijeg – Sarajevo, 4. oktobra 2009. godine. Navijačko divljanje sa kobnim ishodom, u kojima je život izgubio 24-godišnji Puljić, dodatno su podigle tenzije između zapadne Hercegovine i glavnog grada BiH, koje do danas nisu iščezle.

„Ubistvo Vedrana Puljića prije tačno četiri godine u Širokom Brijegu najtragičniji je događaj u bosanskohercegovačkom  fudbalu. Rješavanje svih problema ne može početi bez pronalaska Puljićevog ubice. Niko ne odgovara za ubistvo, a koliko znamo, niti se šta posebno dešava. Ubica konačno mora biti uhvaćen. Pred sudom mora mu se izreći odgovarajuća kazna“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Dino Selimović, direktor Fudbalskog kluba Sarajevo, čije će rukovodstvo i navijači danas u 17 sati na sarajevskom groblju „Bare“ posjetiti Vedranov grob i položiti cvijeće.

Vesna Ćavar, glavna tužiteljica Zapadnohercegovačkog kantona istakla je kako tužilaštvo opet čeka novo ročište, podsjetivši da je još 2010. godine za ubistvo Puljića optužnica podignuta protiv Olivera Knezovića.

„Novo ročište u slučaju za ubojstvo Vedrana Puljića, odnosno izjava Olivera Knezovića o krivnji trebalo bi se održati na Županijskom sudu u Širokom Brijegu 5. prosinca ove godine. Odavno je raspisana međunarodna tjeralica za njime, Tužiteljstvo je podiglo optužnicu još 2010. godine, ali Knezović se još nije pojavio pred sudom. Hoće li se to desiti krajem ove godine? Ne znam. U nekoliko dosadašnjih navrata, kada se ne bi pojavio pred sudom, nije se vratila uredna dostavnica, odnosno Knezović nije uredno obaviješten o dolasku na ročište“, kazala je tužiteljica Ćavar za Anadolu Agency, pojasnivši:

„Županijski sud u Širokom Brijegu pošalje poziv Knezoviću da se odazove na ročište, a on se ne pojavi, jer ne primi poziv. U ovom slučaju zatražena je i međunarodna pravna pomoć, zato što se sumnja da je Knezović trenutno u Republici Hrvatskoj. To je sve što sada mogu reći. Ne mogu prejudicirati što će se desiti u dvanaestom mjesecu, i kada će optuženi biti izveden pred sud“.

Posljednje izjašnjenje o krivnji na koje se Knezović nije pojavio bilo je 29. marta ove godine.

„Radi molbe branitelja optuženog Olivera Knezovića, a imajući u vidu složenost i obimnost predmeta, ročište iz ožujka odgođeno je za 5. prosinca 2013. godine sa početkom u devet sati“, saopćeno je, između ostalog, iz Suda Zapadnohercegovačke županije, javlja Anadolu Agency.

Knezović se poslije ubistva Puljića 4. oktobra 2009. godine predao i priznao pucanje iz vatrenog oružja na navijače Sarajeva. Međutim, nekoliko sati poslije, pod sumnjivim okolnostima „pobjegao je iz pritvora“. Iz zgrade Županijskog suda u Širokom Brijegu, naočigled sudskih policajaca Marinka Barbarića i Ivana Barića, Knezović je automobilom pobjegao u Hrvatsku, gdje se prema tvrdnjama mnogih i danas nalazi.

Barbarić i Barić suspendirani su sa posla 6. oktobra 2009., a na Općinskom sudu u Livnu 22. aprila ove godine nepravomoćno su osuđeni na po pet mjeseci zatvora „zbog omogućavanja bijega iz pritvora osumnjičenom Knezoviću“.

Inače, Knezović je u ratu u BiH bio pripadnik zloglasne Kažnjeničke bojne, brigade HVO-a čiji je zapovjednik bio osuđeni ratni zločinac Mladen Naletilić, zvani Tuta.

– Istina za Vedrana sa Vedranove tribine –

Uprava FK Sarajevo odlučila je uoči starta sezone 2013/14 promijeniti naziv sjeverne tribine Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase – Koševo”, na kojoj se okupljaju najvatreniji navijači ovog kluba, te nazvati je po tragično stradalom Vedranu Puljiću. Tokom svake utakmice svog kluba sa Vedranove tribine navijači Sarajeva redovno skandiraju „Istina za Vedrana“, piše Anadolu Agency.

tačno.net
Autor 4.10.2013. u 09:12