Chris Dercon: Ono što se desilo u Srebrenici je nevjerovatno grozno i još uvijek jeste

tačno.net
Autor 28.4.2014. u 08:48

Chris Dercon: Ono što se desilo u Srebrenici je nevjerovatno grozno i još uvijek jeste

SARAJEVO – Direktor poznate londonske Tate Modern galerije Chris Dercon, u okviru posjete bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu posjetio je danas Memorijalnu galeriju 11/07/95 u Sarajevu.

Direktor prve memorijalne galerije u Bosni i Hercegovini posvećenoj čuvanju sjećanja na 8.372 osobe tragično stradale u srebreničkom genocidu Tarik Samarah proveo je Dercona kroz galeriju objašnjavajući mu slike koje su izložene u njoj.

U razgovoru za AA Dercon kaže da je nakon rada u Njemačkoj shvatio da kod ljudi postoji potreba da se napravi mjesto na kojem će se svijetu pokazati učinci i posljedice rata. On je pojasnio da je Tarik Samarah galerijom uradio upravo to, pokazao svijetu patnje i sudbinu Srebreničana.

“Kada uporedimo galeriju ‘Srebrenica’ sa ostalim memorijalnim galerijama, ona je jednostavna, razumljiva, udaljena”, kazao je Dercon.

Govoreći o fotografijama on pojašnjava da se na osnovu fotografija “pišu lična osjećanja” te da je Samarah kroz galeriju na najbolji način pokazao svoja osjećanja. Dercon je kazao i da je ranije čuo za Hasana Nuhanovića koji je danas također bio prisutan u galeriji.

“Naši muzeji su jako važni. Važni zato što se jedino možemo sjećati onda kada smo spremni zaboraviti”, pojasnio je Dercon.

Dodaje da su mjesta poput galerije, mjesta na kojima se možemo sjećati ali i opraštati.

“Opraštati u ovom smislu znači imati vlastiti život zato što moramo nastaviti dalje. Moramo ići dalje unatoč tome što ova galerija prikazuje šta se dogodilo, a to što se dogodilo je grozno, to je bilo nevjerovatno grozno i još uvijek jeste”, kazao je Dercon.

Prema njegovim riječima, uspomene se ne mogu samo tako baciti sa strane ali da se moraju uzeti sa sobom i uraditi nešto drugo sa njima.

Historičar umjetnosti, kustos i karizmatični mislilac u kulturi Chris Dercon već tri godine je na čelu najposjećenije galerije na svijetu, koju godišnje posjeti oko pet miliona ljudi.

vijesti.ba

tačno.net
Autor 28.4.2014. u 08:48

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija