CIK BiH danas o broju birača za opće izbore

tačno.net
Autor 18.8.2014. u 10:48

CIK BiH danas o broju birača za opće izbore

Na osnovu njega će biti utvrđen tačan broj državljana Bosne i Hercegovine iz inostranstva koji će glasati putem pošte ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH na oktobarskim općim izborima u Bosni i Hercegovini. Zaključivanje i potvrđivanje konačnog Centralnog biračkog spiska bit će obavljeno 28. augusta u ponoć. Danas počinje i štampanje glasačkih listića u Banja Luci

Štampanje glasačkih listića za oktobarske opće izbore za građane Bosne i Hercegovine koji žive izvan države treba da počne danas u u Banjoj Luci.

Štampariji danas treba da budu proslijeđeni izgled i forma glasačkog listića te CD sa imenima kandidata prema utvrđenom redu na ovjerenim kandidatskim listama.

Kako je ranije potvrdila Irena Hadžiabdić, članica Centralne izborne komisije BiH, štampanje glasačkih listića za dijasporu će trajati do subote, 23. augusta. Nakon toga će se koverte sa glasačkim materijalom za one birače koji su se prijavili da glasaju putem pošte distribuirati na adrese od 23. do 28. augusta.

Glasački materijal za redovna biračka mjesta, u Bosni i Hercegovini počet će se štampati od 23. augusta. Štampariji će u ponedjeljak biti dostavljen CD sa preslikom imena kandidata prema utvrđenom redu na ovjerenim kandidacijskim listama.

Inače, konačne liste kandidata sa njihovim imenima i prezimenima koji će se naći na glasačkim listićima bit će objavljene 28. augusta u Službenom glasniku BiH, sredstvima javnog informisanja i web-stranici Centralne izborne komisije BiH.

Nakon izvršenih provjera ovjereno je ukupno 732 kandidatske liste i 7.743 kandidata, uključujući i nezavisne kandidate.

Danas će na sjednici Centralna izborna komisija BiH donijeti i odluku o izvodu iz Centralnog biračkog spiska na osnovu kojeg će biti utvrđen tačan broj državljana Bosne i Hercegovine iz inostranstva koji će glasati putem pošte ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH na oktobarskim općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Zaključivanje i potvrđivanje konačnog Centralnog biračkog spiska bit će obavljeno 28. augusta u ponoć. Nakon tog roka niti jedna promjena adrese prebivališta neće biti prihvaćena, odnosno birači će se naći na biračkim spiskovima u izbornim jedinicama gdje su stanovali do 28. augusta.

No, do 18. augusta mora se izaći sa spiskom birača koji će glasati iz inostranstva na oktobarskim izborima, kako bi oni čija se eventualno prijava ne prihvati imali ostavljen rok za žalbu.

Rok do kojeg su birači Centralnoj izbornoj komisiji BiH trebali dostaviti podatke o promjene u evidencijama raseljenih lica i evidenciji državljana koji glasaju izvan BiH istekao je 29. jula u ponoć.

Objavljivanje broja birača za svaku izbornu jedinicu CIK BiH će izvršiti između 2. i 4. septembra.

 AA

Tagovi:
tačno.net
Autor 18.8.2014. u 10:48

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija