CMBEBIH – Najveća naučna konferencija u SEE regiji iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa

tačno.net
Autor/ica 19.9.2016. u 19:04

CMBEBIH  – Najveća naučna konferencija u SEE regiji iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa

Sarajevo će u martu 2017. godine biti domaćin Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu, CMBEBIH2017!

Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBE) je jedan od najznačajnih događaja kojeg realiziraju članovi Društva za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH). Ove godine konferencija će biti realizirana u suorganizaciji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banja Luci, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, Univerzitetsko kliničkim centarom Sarajevo, Fakultetom strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru i Internacionalnim Burch Univerzitetom.

Konferencija je prilika svim akademskim i profesionalnim krugovima u Bosni i Hercegovini i regionu da predstave svoja posljednja istraživanja i učestvuju u raspravama, te razmjeni ideja vezanih za razvoj ove naučne oblasti u regionu. Iz DMBIUBIH ističu da je poseban značaj ovog projekta i mogućnost povezivanja (networking) učesnika konferencije sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine i ostatka svijeta.

Konferencija je prepoznata od strane relevantnih naučnih i tehničkih međunarodnih institucija što samo govori o kvalitetu projekta, a već drugu godinu za redom podršku organizaciji daje i Međunarodna federacija za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE).

„Pored IFMBE, ove godine konferenciju organizujemo pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije IEEE  (Instituta inženjera elektrike i elektronike), a posebno smo ponosni na činjenicu da je projekat prepoznala i europska fondacija za obrazovanje u oblasti biomedicinskog inžinjeringa (ESEM) čiji je Društvo za medicinski i biološki inžinjering od ove godine  i član. Pored toga, ono što je značajno svim aktivnim učesnicima konferencije jeste da će prihvaćeni radovi biti publikovani od strane Springer Nature i uvršteni u relevantne baze akademskih članaka što dodatno potvrđuje kredibilitet i kvalitet ovog naučnog događaja. – rekao je doc.dr.sc. Almir Badnjević, predsjedavajući konferencije.

Organizatori su posebno ponosni na činjenicu da zahvaljujući podršci sponzora, učesnicima mogu obezbjediti da učešće na ovom naučnom događaju bude najjeftinije u Europi.

„Za razliku od drugih sličnih naučnih događaja, uspjeli smo za naše učesnike obezbijediti vrlo niske cijene kotizacija. Tako će studenti koji objavljuju rad na konferenciji platiti kotizaciju u iznosu od 50 eura, te 15 eura kao pasivni učesnici. Za ostale, profesore i profesionalce cijena kotizacije je 100 eura.“ – rekla je mr.sc. Lejla Gurbeta, predsjednica lokalnog organizacionog odbora konferencije.

Projekt  ima i veliku podršku domaćih institucija, kako akademskih tako i privrednih subjekata koji su prepoznali mogućnosti ovog projekta za uspostavljanje i jačanje suradnje sa naučnim radnicima.

”Svoj doprinos razvoju naučne scene u Bosni i Hercegovini daju naši platinum sponzori InfoStudio, Oracle i Računari d.o.o., a konferencija ne bih mogla biti realizirana ni bez naših zlatnih sponzora Verlab d.o.o i Bor banke Sarajevo, kao ni bez naših srebrenih sponzora Symphony, MEDIC BH i La Trobe Univerziteta iz Australije. Sponzor konferencije je i BBI centar Sarajevo”– istakla je Snežana Prorok, PR konferencije.

Program CMBEBIH2017 čine plenarna predavanja, radionice, usmene i poster sesije, a sve pod sloganom ‘’Pursuing innovation. Shaping the future.’’. Ostalo je nešto više od 40 dana za dostavljanje radova na konferenciju, tačnije do 01.11.2016. godine, a više informacija svi zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj web stranici konferencije  www.cmbebih.com.

tačno.net
Autor/ica 19.9.2016. u 19:04