Čović i Dodik ni marke za papin spomenik, ostali dali državne, a rijetki privatne pare

tačno.net
Autor 24.4.2014. u 11:27

Čović i Dodik ni marke za papin spomenik, ostali dali državne, a rijetki privatne pare

Još otprilike tjedan dana preostalo je do svečanosti otkrivanja spomenika ispred sarajevske katedrale pokojnom papi Ivanu Pavlu II., velikome i dokazanome prijatelju BiH. Paralelno s tehničkim izvedbenim detaljima Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo Napredak maksimalno koriste svaki preostali dan kako bi prikupili potrebna i obećana sredstva za sve isplate oko povijesnoga postavljanja spomenika u središtu glavnoga grada BiH.

Kao što je poznato, do sada su održane dvije donatorske večere, jedna u Zagrebu, a druga 4. travnja ove godine u sarajevskom hotelu Europa. Dnevni list je u prigodi objaviti ekskluzivne, ali još uvijek neslužbene podatke o prikupljenim sredstvima i imena donatora.
Naravno, akcija i dalje traje i očekuje se da svi oni koji su obećali pomoć ili se namjeravaju ovih dana uključiti u humanitarni projekt do svečanosti, 30. travnja, uplate svoje financijske milodare. Dakle, kako pouzdano doznajemo, Vlada FBiH je uistinu bila poprilično široke ruke i za Papin spomenik je uplatila 20.000 maraka. S obzirom da i pojedina ministarstva svojim sredstvima mogu podupirati zdrave i vrijedne projekte, Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe ministra Adila Osmanovića je za Papin spomenik uplatilo 5000 maraka. Sarajevska županija je bila jednako darežljiva pa je za spomenik velikome prijatelju BiH darovala također 20 tisuća maraka.
Važno je naglasiti kako će najmoćnija županija pomoći popločavanje prostora oko spomenika. Ali, to od Sarajeva nije sve. U ime glavnoga grada naše zemlje, kojeg je pokojni papa Ivan Pavao II. pohodio 12. i 13. travnja 1997. godine, gradonačelnik dr. Ivo Komšić je donirao 7000 maraka. Gotovo da nema područja u BiH u kojem papa Vojtila nije bio omiljen. Njegova žrtva, zagovor za BiH i hrvatski narod trajno su urezani i u livanjskome kraju.
Tako se Hercegbosanska županija bez ustezanja priključila humanitarnoj akciji i na račun uplatila 5000 maraka. Dnevni list je u prigodi objaviti i da su općine u kojima je na vlasti HDZ BiH za spomenik Papi uplatile do sada 20 tisuća maraka, i to Čapljina 2500, a Čitluk, Grude, Neum, Orašje, Široki Brijeg, Tomislavgrad, Posušje i Žepče po 2000 te Kupres 500 maraka. U ime Distrikta Brčko Anto Domić je uplatio 5000 maraka.
Tri “siromašne” općine u kojima je načelnik iz HDZ-a 1990., Rama, Domaljevac i Ravno, darovale su 6000 maraka. Središnjica HDZ-a BiH, prema dostupnim pokazateljima, još nije ništa darovala, kao ni vođa te stranke Dragan Čović, dok je Čovićev najistureniji suradnik u vlasti Vjekoslav Bevanda iz svoga ureda, dakle ne od Vijeća ministara, uplatio 5000 maraka. S druge strane, središnjica HDZ-a 1990. je uplatila svojih 5000 maraka, a lider “devedesetke” Martin Raguž osobno je donirao 500 maraka.

Bošnjački član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović osobno je uplatio 2000 maraka, a njegov SDA još 3000 maraka. Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo Napredak su se uljudno pismom obratili i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i Vladi toga entiteta da se i oni uključe u ovu humanitarnu akciju financijskoga pokroviteljstva otkrivanja spomenika papi Ivanu Pavlu II. koji je 22. lipnja 2003. godine posjetio Banju Luku.
Do danas iz manjega entiteta nije uplaćena niti jedna novčana darovnica. Podsjećamo, na donatorskoj večeri u Zagrebu za Papin spomenik je prikupljeno oko 300 tisuća kuna od čega je večera s glazbenicima plaćena 128 tisuća kuna, tako da je za spomenik ostalo 172 tisuće kuna ili 47.000 maraka.
Dakle, za spomenik Svetome Ocu Papi ispred sarajevske prvostolnice prikupljeno je do sada ukupno oko 255.000 KM, a treba oko 450.000. Humanitarna akcija je u tijeku i bila bi doista velika sramota da svi oni koji mogu i koji su obećali ne daju svoj doprinos da financijska konstrukcija ovoga hvalevrijednoga projekta ne bude blagovremeno zatvorena.
Na humanitarnoj večeri u sarajevskome hotelu Europa bili su i visoki predstavnik Valentin Inzko, papinski nuncij u BiH Luigi Pezzuto, veleposlanici RH i Slovenije Ivan del Vechio i Iztok Grmek, zatim Dragan Čović, Borjana Krišto, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, Živko Budimir, Mate Franjičević, Niko Lozančić, Bariša Čolak, Dragan Vrankić, Zvonko Jurišić te Damir Ljubić.
Ukupno njih oko 250. Naravno, mnogi su se časno ponijeli i svoja obećanja ispunili odmah za stolom. Ima se pravo nadati i vjerovati da svi oni koji mogu, a do sada to nisu učinili, prepoznaju važnost Papinoga spomenika i svojim skromnim darovima doprinesu da njegovo otkrivanje i cijela svečanost proteknu dostojanstveno i bez financijskih poteškoća.

Piše: A. Mrkonjić

vijesti.ba

tačno.net
Autor 24.4.2014. u 11:27

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija