CRVENI KRIŽ OBILJEŽIO 25 GODINA OD STRADANJA DELEGATA MKCK-a NA VIŠEGRADSKOJ KAPIJI

tačno.net
Autor 18.5.2017. u 13:22

CRVENI KRIŽ OBILJEŽIO 25 GODINA OD STRADANJA DELEGATA MKCK-a NA VIŠEGRADSKOJ KAPIJI

Humanitarni radnici često postaju ciljevi napada dok pomažu drugima na najopasnijim mjestima širom svijeta. Neki napadi se završe tragično, kao što je to bio slučaj 18. maja 1992. godine u Sarajevu. Iako jasno označen znakom Crvenog križa, konvoj sa lijekovima i medicinskom opremom za opkoljene građane pogođen je granatom na Višegradskoj kapiji. Tom prilikom su ranjeni delegat Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) Frederik Moris (Frederic Maurice) i dva njegova saradnika. Frederik je sljedećeg dana preminuo u gradskoj bolnici.

Kao i svake godine, Crveni križ Kantona Sarajevo obilježio je ovaj dan polaganjem cvijeća i održavanjem minute šutnje na mjestu njegovog ranjavanja, prisjećajući se ne samo njega nego svih humanista i volontera Crvenog križa koji su izgubili svoje živote. „I u najtežim ratnim uslovima, postoje ljudi koji svojim zalaganjem i radom, vođeni višim principima, podsjećaju na ono što je najbitnije, a to je ljudskost i osjećaj za one kojima je pomoć neophodna. Neki od njih su nažalost ostavili i svoje živote za tu najvišu ljudsku vrijednost. Zahvalni smo Crvenom križu Kantona Sarajevo koji godinama ustrajno ne dozvoljava da se oni zaborave“, rekao je ovom prilikom Željko Filipović, šef delegacije MKCK-a u BiH.

Sjećanje na Frederika Morisa biće održano i otvaranjem galerije sa njegovim imenom u sklopu novog Mikser House-a u Sarajevu 8. septembra ove godine. Direktor ovog centra Ivan Lalić bio jedan od ranjenih u incidentu na Višegradskoj kapiji prije 25 godina, a danas je prisustvovao njegovom obilježavanju.

Aktivnosti MKCK-a u BiH su od 1992. godine izrasle u najveću operaciju ove organizacije u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Tokom sukoba na području bivše Jugoslavije, saradnici MKCK su posjetili preko 54.000 zatvorenika na 520 različitih mjesta, razmijenili 18 miliona poruka Crvenog križa, ponovo spojili preko 4.500 porodica, podijelili preko 100.000 tona hrane i pružili medicinsku pomoć u vrijednosti od 47 miliona švicarskih franaka.

Danas MKCK pruža podršku građanima Bosne i Hercegovine u njihovim nastojanjima da se oporave od fizičkih i emocionalnih posljedica rata. To se prije svega odnosi na pitanje još uvijek nestalih osoba, kao i upozoravanje na opasnost od zaostalih mina i neeksplodiranih sredstava. MKCK svoje aktivnosti sprovodi u uskoj saradnji sa Društvom Crvenog krsta/križa BiH i domaćim vlastima.

tačno.net
Autor 18.5.2017. u 13:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija