Ćudić poziva ministra Kazazovića: Riješimo status OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“

tačno.net
Autor/ica 9.6.2017. u 14:42

Ćudić poziva ministra Kazazovića: Riješimo status OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“

Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić pozvala je ministra obrazovanja Elvira Kazazovića da upozna javnost sa statusom Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“ po pitanju njene najavljene deložacije.

„Po ovlaštenju Vlade KS, ministar obrazovanja je u aprilu mjesecu potpisao sporazum sa Savezom izviđača kojim je odgođena deložacija učenika i osoblja iz zgrade Doma izviđača do kraja školske godine. Tada je najavljeno i da će Skupština KS kao osnivač škole odlučivati o njenom statusu, te da će Ministarstvo pripremiti sveobuhvatnu informaciju i poslati je na razmatranje Vladi i Skupštini KS, međutim – još nismo dobili nikakav dokument. Pokušali smo kontaktirati i Ministarstvo, ali nismo dobili odgovor. Od najveće važnosti je da za ovu i ostale škole, kojima je najavljivano zatvaranje, nađemo najbolja i održiva rješenja“, kazala je Ćudić.

Ona je dodala da je „školska godina je na isteku, i s obzirom da rješenja za đake i osoblje škole nema, obaveza nas zastupnika i ministra je da se posvetimo rješavanju ovog pitanja čim prije za dobrobit djece, te osjećaj sigurnosti kod zaposlenika i roditelja. Vlada KS već ukida ovu školu odbijanjem da riješi status, jer roditelji već ne žele upisivati djecu kad ne znaju hoće li djeca moći pohađati“, kazala je Ćudić.

Ćudić je dodala da izražava nadu „da se Vlada i Ministarstvo nisu odlučili na eventualno tajni plan da, tako reći tiho, preko ljeta – dovedu do gašenja ove škole u obliku koji je dosad imala, pokazujući zavidne rezultate u oblasti inkluzije, borbe protiv diskriminacije“.

„OŠ ‘Silvije Strahimir Kranjčević’ je u najtežim, ratnim godinama organizovala nastavu u šest mjesnih zajednica, te spada među simbole herojskog otpora građana Sarajeva tokom opsade. Nažalost, institucije od završetka rata nisu riješile pitanje njenih prostorija. Naša stranka je i na kantonalnim i na općinskom nivou više puta pokretala inicijativu za rješavanje statusa ove škole, bilo kroz plaćanje zakupnina ili kroz zajedničko učešće Kantona i Općine Centar u kupovini objekta. Očekujemo od Ministarstva i Vlade da se pridruže ovoj inicijativi i osiguramo izvjesnu budućnost za školu“, zaključila je zastupnica Ćudić.

tačno.net
Autor/ica 9.6.2017. u 14:42