Ćudić: Umjesto boljih uslova za đake, pokrivanje nelegalnih zapošljavanja u obrazovanju

tačno.net
Autor 31.3.2015. u 14:47

Ćudić: Umjesto boljih uslova za đake, pokrivanje nelegalnih zapošljavanja u obrazovanju

Rasprava o budžetu Kantona Sarajevo još uvijek traje, a sugestije, inicijative i prijedlozi izmjena se odbijaju uz obećanje rebalansa budžeta u narednim mjesecima. Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, upozorila je Skupštinu da, premda Vlada KS obećava brzi rebalans, postoje pitanja koja se neće moći riješiti rebalansom, te da donošenje predloženog budžeta potvrđuje loše, nerijetko ilegalne prakse u pojedinim sektorima, a posebno u obrazovanju.

“Osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo su zaposlile 499 novih kadrova u prošloj godini bez odluke Vlade Kantona Sarajevo o novom upošljavanju, što čitavu stvar čini ilegalnom. Pored toga, važno je istaknuti u kontekstu tih zapošljavanja da je u prošloj godini upisano 2000 manje učenika nego u pretprošloj godini, prvenstveno zbog radikalnog pada stope nataliteta. Bez obzira na to, Vlada je u Budžetu za 2015. godinu uvrstila dodatnih 499 kartica za navedene nelegalno uposlene, čime legalizira status nelegalno zaposlenih i nepotrebnih kadrova u sistemu obrazovanja, ali najvjerovatnije i mnoge druge resore”, kazala je Ćudić.

“Moj prvi naredni korak će biti pozvati roditelje i ukazati im na činjenicu da će sredstva, čija je namjena obnova školskog krova, informatizacije ili nekog drugog pitanja koje se tiče općenito poboljšanja standarda učenika – otići na pokrivanje troškova prekomjernog i nelegalnog zapošljavanja. Apelirat ću da se roditelji aktivnije uključe u donošenje odluka koje se tiču dobrobiti njihove djece. Naša stranka će insistirati da školske ustanove u Kantonu Sarajevo podnose finansijske izvještaje, što do sada nije bila praksa, te ćemo reagirati u slučajevima gdje prepoznamo nepravilnosti. Pozivamo roditelje da nam budu partneri u tom procesu,” zaključila je Ćudić.

tačno.net
Autor 31.3.2015. u 14:47