DANAS ZAVRŠAVA PROGRAM ZUMIRAJ PRAVA

tačno.net
Autor 11.11.2013. u 09:44

DANAS ZAVRŠAVA PROGRAM ZUMIRAJ PRAVA

(SARAJEVO, 11. novembar, 2013) Posljednji dan Zumiraj prava programa, obilježit će proglašenje najboljeg Zumiraj prava filma za mlade i najboljeg foto-eseja “Imam priču“. Kino Meeting point će biti mjesto objavljivanja odluke o najboljima, a ceremonija zvaničnog proglašenja počinje u 18 sati i 15 minuta. Ranije, u Art Kinu Kriterion će se u 17 sati održati prodajna izložba nakon dvodnevne radionice ReUse koju su dizajnerice radile sa štićenicima Doma Bjelave kojem i ide prihod od ove izložbe. U isto vrijeme i na istom mjestu će biti i upriličena  promocija prve autorske pjesme Muzičke sobe Doma Bjelave, kao i projekcija dokumentarnog filma koji se prikazuje u okviru programa Zumiraj prava, a realizovan je kao prvi film iz serijala Heroji svakodnevnice koji SCCA/pro.ba realizira sa Al Jazeera Balkans. Projekat Muzičke sobe realizira udruženja ART LAB  u saradnji sa Dječijim Domom Bjelave.

Od ukupno 29 filmova u programu Zumiraj Prava, 12 je u takmičarskoj selekciju od kojih je danas na programu pet: “U redu za streljanje“ (Švedska), “Padajte suze radosnice“ (Finska), “Raffaelov način“ (Španija-Italija), “Dijete tihe zime“ (Finska), “Sanjarenje o tihom orlu“ (Norveška) i “Mali svijet“ (Španija). O najboljem će odlučiti žiri sastavljen od 9 mladih umjetnika/ca, a glavni kriterij pri odabiru pobjednika biće relevantnost tretiranja pitanja koja se tiču mladih.

O pobjednik Konkursa “Imam Priču“ u okviru kojeg su u galeriji Black Box predstavljene 72 fotografije mladih umjetnika/ca Armina Grace, Edne Karasalihović, Emine Krnjić, Ene Ibrović, Ernada Sehića, Zlatana Fake i Harisa Begića odlučit će žiri koji čine Dženat Dreković, fotograf, Saša Madacki, direktor Centra za ljudska prava, umjetnik Pjer Kurten, i spisateljica Lamija Begagić.

“Red za streljanje” je kratki dokumentari film o reakciji javnosti na umjetnički akt 15 afganistaniskih žena koje se bore za pravo žena na edukaciju, putem performansa, dok film “Padajte suze radosnice“ prikazuje život poput utopije u Putinovom Patriotskom kampu za mlade, a jedine zvukove otpora uzrokuje rock legenda Juri Sevchuk.

 “Raffaelov način“ je priča o trinaestogodišnjem dječaku koji živi u predgrađu Napulja, koji osim što prodaje cigarete na uglu ulice zajedno sa svojim prijateljem Adamom i uvježbava predstavu za seoski festival. “Dijete tihe zime“ bilježi jednu od 50 000 nijansi marginalizacije preuranjenog penzionisanja glavne protagonistice Katje prije njene tridesete godine.

U filmu “Sanjarenje zlatnog orla“ braća Axel Emil (13), Eivind (10) i Eirik (8) su opsjednuti divljinom i pticama. Skoro svakog dana oni borave u šumi, fotografišu i traže ptice. Ali postoji jedna ptica koju još nisu vidjeli, zlatni orao, jedna od najvećih prica u Norveškoj. Putovanje (i film) “Mali svijet“ može se smatrati čistom ludošću, dirljivom romansom ili epskom pustolovinom. Albert Casals je mladić koji živi u invalidskim kolicima otkako je s pet godina prebolio leukemiju i koji kreće na put oko svijeta.

tačno.net
Autor 11.11.2013. u 09:44