Delegatima Doma naroda povećana naknada za odvojeni život

tačno.net
Autor 9.2.2017. u 14:52

Delegatima Doma naroda povećana naknada za odvojeni život

foto:N1

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Salih Kruščica prokomentirao je za N1 odluku administrativne komisije Doma naroda Parlamenta FBiH koja je delegatima povećala naknadu za odvojeni život za 200 KM.

“To je bruka i sramota, pogotovo što se nije uzelo u obzir i ostale kategorije, državne službenike koji imaju 250 KM, onda možete misliti kakva je sutuacija u odnosu na isti princip isti rad, jer Zakon o platama važi i za izabrane dužnosnike i za sve ostale. Znači, do tog povećanja nije ni trebalo doći, a otišlo je bez pregovora sa socijalnim partnerima. Ponovno krše sve ono u sta se zaklinju – zakone i propise koji se tiču i nas”, kazao je Kruščica.

“S jedne strane šalju poruku da teba štediti zbog Reformske agende i MMF-a, a s druge se povećavaju naknade, ali i rad u komisijama. Oni sebi mogu izglasati šta hoće, a nama prodaju maglu”, kaže Kruščica i dodaje da će u petak upravni odbor Sindikata razmotriti i donijeti zaključke.

Ova naknada, podsjetimo koja podrazumijeva i naknadu za zakup stana i troškove smještaja, sada umjesto 600 KM iznosi 800 KM. Pripada profesionalnim delegatima koji stanuju više od 70 kilometara od sjedišta Parlamenta u Sarajevu pa je ocjena da će je primati veći broj delegata.

Time su delegatima i ove godine povećana primanja nakon što je prošle godine odlučeno da će članovi zajedničkih komisija Parlamenta FBiH imati 350 KM mjesečno bez obzira na to da li taj mjesec imaju sjednicu.

Uzimajući u obzir broj članova dvije zajedničke parlamentarne komisije, njima je od marta prošle godine, kada im je počela isplata od po 350 KM, do danas isplaćeno oko 92.000 KM, s tim da su se neki članovi odrekli tog prava.

Zajednička komisija za reviziju je u ovom mandatu imala 18 sjednica, dok Zajednička komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona, po informacijama iz Komisije, nije imala nijedan sastanak, prenijeli su ranije mediji.

thumbnail_20170209_135044

slika 2

tačno.net
Autor 9.2.2017. u 14:52