Demonstrante nema ko da primi, namjeravaju noćiti u zgradi Parlamenta FBiH

tačno.net
Autor 9.5.2014. u 11:12

Demonstrante nema ko da primi, namjeravaju noćiti u zgradi Parlamenta FBiH

Oko 250 nezadovoljnih građana protestuje ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH tražeći ispunjavanje deset zahtjeva plenuma u BiH.

Članovi plenuma, neformalnih grupa i neformalnih grupa traže da učestvuju u sjednici Parlamenta Federacije, ispunjavanje deset zahtjeva među kojima je ostavka Vlade Federacije BiH. Desetine njih su prije dva dana pješice krenuli iz 15-tak bh. gradova na tzv. “Marš slobode – Put bez povratka”.

Međutim, kako su nam kazali u Parlamentu FBiH, u zgradi danas nema članova izvršne i zakonodavne vlasti, a sjednica je zakazana tek za 30. maja. Zgrada Vlade je u potpunosti ograđena zaštitnom ogradom.

“Ljudi su ogorčeni neradom vlasti. Nepravda i korupcija su na svakom koraku u državi u kojoj zakoni vrijede za jedne, a za druge ne”, kazala nam je Meliha Bajramović iz Plenuma ZDK.

“Nećemo otići iz Sarajeva dok ne uspne deset zahtjeva plenuma”, kaže nam Igor iz Plenuma TK.

Tokom puta iz Tuzle prema Sarajevu, priključili su im se mnogi građani i članovi neformalnih udruženja.

Demonstranti traže puštanje Mensura Hodžića zvanog Beko, jednog od učesnika protesta, koji je jučer uhapšen u blizini Narodnog pozorišta.

Poručili su da neće otići sve dok, kako su kazali, “trenutnu vlast ne bace na otpad”. Ulica Hamdije Kreševljakovića u kojoj se nalazi zgrada parlamenta je blokirana.

Kako javlja reporterka portala Klix.ba, demonstranti traže vanrednu sjednicu Federalne vlade i na kojoj će se očitovati o zahtjevima plenuma.

Fadil Duranović, predstavnik neformalne grupe “Srebrenik je naš”, kazao je da namjeravaju spavati u zgradi Parlamenta FBiH. U slučaju da ih policija pokuša spriječiti, on je kazao da će se braniti.

Demonstranti prave spisak osoba koje će ući na razgovore sa predstavnicima vlasti. Međutim, još uvijek ih nema ko primiti.

klix.ba

Foto: Feđa Krvavac

tačno.net
Autor 9.5.2014. u 11:12