Dennis Gratz: Opozicija mora raditi kao da je vlast

tačno.net
Autor 16.10.2015. u 14:46

Dennis Gratz: Opozicija mora raditi kao da je vlast

Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, danas je u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čiji je cilj reguliranje statusa medicinskih biologa i genetičara u sistemu zdravstvene zaštite u Federaciji. Stvaranjem zakonskih uslova za formiranje Komore medicinskih biologa i genetičara, omogućila bi se veća regulacija, ali i mogućnost boljeg organiziranja, certificiranja, edukacije i saradnje medicinskih biologa i genetičara.

“Inicijativa je potekla direktno od ljudi iz struke, koji imaju praktični problem činjenice da nisu prepoznati u sistemu komora koje se vezuju za zdravstvenu zaštitu. Ono što želimo pokazati ovakvim primjerima jeste da upravo građani i građanke koji djeluju kroz svoj posao i aktivnosti, najbolje pronalaze koje su prepreke i koji su načini rješavanja. Riječ je o jednostavnoj izmjeni, te očekujem da je podrži i Ministarstvo zdravstva”, kazao je Gratz.

“Trenutno u pripremi imamo niz inicijativa za izmjene važećih zakonskih rješenja, a većina prijedloga dolaze od građana i građanki koji su prepoznali nastojanja Naše stranke da kroz Parlament Federacije insistira na stalnom radu i konstruktivnom naporu opozicije da mijenjamo stvari. Nastavićemo raditi na tome, jer mi živimo sistem u kojem imamo opoziciju nenaviknutu na preuzimanje odgovornosti. Zbog toga, svaka promjena većine znači ponovno uhodavanje cijelog sistema. Opozicija mora raditi kao da je vlast, jer samo onda imamo šansu da promijenimo način na koji funkcioniše naš sistem i naše društvo”, kazao je Gratz.

tačno.net
Autor 16.10.2015. u 14:46