Dennis Gratz: Osigurati mehanizme za naplatu dugovanja prema zdravstvu

tačno.net
Autor 17.12.2014. u 15:04

Dennis Gratz: Osigurati mehanizme za naplatu dugovanja prema zdravstvu

 

Naša stranka u Zenici je upozorila na probleme Kantonalne bolnice, te zatražila konkretne akcije kantonalnih i federalnih vlasti po ovom pitanju. Na inicijativu je odgovorio Dennis Gratz, zastupnik u Parlamentu Federacije, koji se danas po ovom pitanju konsultovao sa stručnjacima u oblasti zdravstvene zaštite.

„Prije svega, probleme sa kojim se suočava bolnica u Zenici, možemo pronaći i u svim drugim dijelovima zemlje. Bolnicama se moraju osigurati sredstva za ulaganja u razvoj, kako se ista ne bi uzimala iz tekućih priliva, problema koji trenutno otvara prostor za nova dugovanja. Ne smijemo zaboraviti da se mnogim korisnicima pruža zdravstvena usluga, premda preduzeća u kojima su zaposleni nisu izmirila svoje obaveze, a zavodi praktično nemaju drugi mehanizam kontrole osim odbijanja ovjere zdravstvenih knjižice, što s obzirom na težak položaj radnika, ne može i ne smije biti opcija“, kazao je Gratz.

Gratz je upozorio na potrebu veće fiskalne discipline, s obzirom na milionska dugovanja koja dolaze i od javnih preduzeća prema zdravstvu, što se mora regulirati kroz nove mehanizme pri donošenju novog Zakona o zdravstvenom osiguranju.

„Međutim, građani ne smiju biti kažnjeni, već neodgovorna preduzeća. Također, osnivač bolnice mora preuzeti veći stepen odgovornosti. Zenička bolnica pokriva Zeničko-dobojski, te dijelom i Srednjobosanski kanton, kada je u pitanju sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita. Njoj ne smije kasniti ugalj za grijanje, njoj ne smiju kasniti sredstva za anestetike. To je nedopustivo,“ rekao je Dennis Gratz.

tačno.net
Autor 17.12.2014. u 15:04