Dennis Gratz : Zakonom kazniti one koji negiraju ratne zločine

tačno.net
Autor/ica 1.9.2015. u 15:01

Zastupnik u Parlamentu Federacije Dennis Gratz uputio je danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, kojim traži uvođenje zatvorskih kazni i novčanih sankcija prema licima koja negiraju zločine utvrđene od strane priznatih međunarodnih sudova i Suda Bosne i Hercegovine.

“Razlog za ovu inicijativu je činjenica da ranije krivično djelo u Krivičnom zakonu Federacije BiH negiranja ratnih zločina od nadležnih institucija traži utvrđivanje veze samog negiranja sa izazivanjem rasne, etničke i vjerske netrpeljivosti. Mislim da je ovo važno i na razini univerzalnosti odredbe, koja je šira od zločina počinjenih na području BiH, čime šaljemo poruku da Parlament Federacije priznaje sve nevine žrtve, bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost, bez obzira koje to bilo mjesto njihovog stradanja,” kazao je Gratz.

“Na ovaj način naše društvo odgovara na činjenicu da pojedinci manipuliraju važnim datumima, da se neki zločini smatraju vrijednim medijske pažnje, dok drugi ostaju na marginama javnosti. Smatram da je ovo vrlo važno i u kontekstu suočavanja sa prošlošću na svim stranama, kako se sutra ne bi dogodilo da neko u isto vrijeme slavi svoje žrtve i ‘svoje’ zločince”, zaključio je Gratz.

Zastupnik Dennis Gratz je doktorirao na Univerzitetu u Hamburgu na temi “Elitocid u Bosni i Hercegovini od 1992 do 1995. godine”, te je stekao bogato iskustvo kao predavač i istraživač na polju kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

tačno.net
Autor/ica 1.9.2015. u 15:01