DIREKTOR FESTIVALA MESS UPUTIO OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU PRIJEDORA

tačno.net
Autor 30.5.2015. u 11:39

DIREKTOR FESTIVALA MESS UPUTIO OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU PRIJEDORA

Poštovani gradonačelniče Pavić, obraćam Vam se javno kao najodgovornijem čovjeku grada sa zahtjevom da pokrenete inicijativu podizanja spomenika za 102 ubijene djece Prijedora u gradskom centru. Ovaj zahtjev je upućen Gradskoj skupštini još u novembru prošle godine od strane roditelja i 1000 građana Prijedora. Nisu još dobili nikakav odgovor.

Ravnodušnost prema počinjenom zločinu je najviši stepen okrutnosti i slijepoće. To je nastavak zla koje ponižava žrtve i produbljuje jaz među etničkim zajednicama u vašem gradu. Taj ponor i jaz su mogući prostor nekih budućih sukoba i nesporazuma za koji ćete i Vi snositi svoju moralnu i istorijsku odgovornost.

Naša epoha je obilježena ravnodušnošću prema bezbrojnim žrtvama tolikih nepravdi koje su počinjene u BiH, kao i prema našoj vlastitoj sudbini ako ne njegujemo kulturu saosjećanja i empatije. Samo tako buduće generacije neće nikada ponoviti okrutnost prema onima koji su drugačije nacionalnosti ili vjerske pripadnosti.

Vi imate dužnost da ne ostavite svom gradu u naslijeđe svijet ubica, već svijet kao mjesto na kojem je moguće zivjeti u humaniziranom i harmoniziranom društvu. Takav spomenik će biti čin ljubavi i pokajanja koji će nas ujedinjavati u pamćenju ubijene i nedužne djece, buditi u nama milost i pravednost za žrtve zločina i terora, otvoriti proces savjesnog i odgovornog suočavanja sa prošlošću bez kojeg nije moguća niti budućnost.

Na taj način ćete pokazati, u skladu sa civilizacijskim normama i idejama koje retorički dijeli i vaša politička opcija u  evropskim perspektivama, da ste spremni odreći se političkog i vojnog vrha  Republike Srpske koji je bio odgovoran za zločine počinjene u Vašem gradu 90-ih.

Ukoliko budete ignorisali ove apele i krikove za pravdom i istinom činite najveći zločin. Zločin šutnje!

S poštovanjem,

Dino Mustafić, reditelj, direktor Festivala MESS

tačno.net
Autor 30.5.2015. u 11:39