Do kraja dana 800 tona smeća na ulicama Sarajeva

tačno.net
Autor 8.11.2016. u 13:32

Do kraja dana 800 tona smeća na ulicama Sarajeva

Foto: Facebook/N1

Ulaz u glavnu gradsku deponiju Smiljevići kamionima komunalnog preduzeća Rad od jučer je onemogućen. Blokada svih ulaza ostaje do daljnjeg. Način odlaganja smeća i posljedice na zdravlje mještana su, kažu – nesnošljivi.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je da se za početak sanacije deponije Smiljevići čeka dokumentacija, odnosno odobrenje iz Tužilaštva BiH koje Vlada Kantona Sarajevo još nema.

“Krivično je djelo da bilo ko od nas izda bilo kakav nalog da se sanira onaj dio deponije koji građanima pravi ogroman problem, bez da Tužilaštvo BiH pismeno i zvanično obavijesti da je istraga na tom prostoru završena”, izjavio je Konaković.

Dnevno na ovom mjestu 110 kamiona odloži oko 600 tona smeća. Deponija, tvrde stručnjaci, već godinama ne ispunjava okolišne standarde. Dvije su opcije – hitna sanacija ili nova lokacija.

“Ova deponija trenutno ne posjeduje okolinsku dozvolu i nije upotrebljiva prema okolišnim standardima. Ja nisam našao ni da posjeduje plan izlaska iz ovakvih, urgentnih situacija, što bi morala posjedovati jedna deponija gdje se odlaže opasni i neopasni otpad”, kazao je Ismir Smajić, magistar ekologije za N1.

I dalje je blokiran ulaz i izlaz sa sanitarne deponije Smiljevići.

Ekipa N1 obišla je pojedine dijelove Sarajeva danas. 24 sata nakon blokade deponije, velike količine smeća primijećene su na nekoliko lokacija u glavnom gradu BiH – jer njih kamioni nemaju gdje odnijeti zbog blokade. Istina, 24 sata su relativno kratak period – no ako se protest mještana sedam sarajevskih mjesnih zajednica nedaleko od deponije nastavi – neugodan miris u centru glavnog grada biće neizbježan i nesnošljiv.

Do kraja dana više od 800 tona smeća bit će na ulicama Kantona Sarajevo, potvrdio je glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić. 

N1

tačno.net
Autor 8.11.2016. u 13:32