Dobre ideje moraju istrajati

tačno.net
Autor 31.7.2014. u 14:53

Dobre ideje moraju istrajati

O položaju mladih u sistemu zapošljavanja, te konkretno problematici stažiranja, pristupa poslovima u javnim službama, te drugim problemima koji se pojavljuju u pronalasku radnih mjesta za nove generacije, razgovarali smo sa Nihadom Ukom, predsjednikom Općinskog odbora Naše stranke u općini Centar, te jednim od ključnih osoba za kreiranje novih konkretnih politika NS-a vezanih za rješavanje pitanja nezaposlenosti u Kantonu Sarajevo.

Prema podacima istraživanja, na posljednjim izborima u Bosni i Hercegovini nije glasalo 278 000 mladih. Kolika je uključenost mladih u politici, koje su to konkretne incijative koje su oni pokrenuli u Našoj stranci?

Uk:         Veliki broj mladih je uključen u političke partije, ali to ne znači da učestvuju u donošenju odluka. Nalaze se negdje na marginama, daleko od prilike da kreiraju politiku unutar stranaka, a još teže provesti nešto u vlastima. Mi smo kroz Forum mladih organizovali niz okruglih stolova sa tematikom vezanom za nezaposlenost i povećanja konkurencije mladih na tržištu rada. Svakako treba podsjetiti na inicijative uvođenja noćnog prevoza u našem gradu ili oživljavanja studentskih menzi, koje su kao i većina kvalitetnih ideja ostale neprepoznate od vladajućih stranaka. Na tim inicijativama ćemo nastaviti raditi i nakon izbora. Dobre ideje moraju istrajati. 

Da vi sutra sjedite u Skupštini Kantona Sarajevo, koje bi bile teme koje bi stavili na dnevni red?

Uk:         Ja vam mogu navesti konkretno jedan primjer. Nezaposlenost donosi sve druge socijalne probleme. Primjera radi, gotovo je nemoguće pronaći konkurs za zapošljavanje ili obavljanje pripravničkog staža u javnoj upravi, a činjenica je da se svakodnevno zapošljavaju osobe. To sve ukazuje da se zapošljavaju podobni, a ne sposobni, pa i onda kada se raspiše konkurs to je uglavnom pro – forme, jer se unaprijed zna ko će biti zaposlen. Jednostavno, predložit ću mjere koje će povećati transparentnost, prilagoditi javne pozive mjestima gdje su vidljivi za mlade, te izgraditi sistem efikasne provjere poštivanja procedura u procesu zapošljavanja. 

Vi ste diplomirani pravnik, te ste se imali priliku susresti sa mladim visookobrazovanim ljudima koji imaju problema u pronalaženju mjesta za stažiranje. Koji je vaš stav o pitanju stažiranja i praksi? Kako to riješiti?

Uk:         Sistem stažiranja je potpuno neučinkovit. Niz nedostataka od zloupotreba prilikom zapošljavanja, činjenice da se uglavnom vrši i subvencionira u javnoj upravi pa do izrabljivanja stažista. Radimo upravo na kreiranju javne politike koja bi zakonski unaprijedila postojeće stanje kada je riječ o stažiranju, te na tom zadatku djelujemo i sarađujemo sa drugim strankama. Glavne odlike i novine u odnosu na trenutno stanje ogledaju se u tome što bi se stažiranje odvijalo tokom školovanja, što bi se usmjerilo više realnom sektoru, te bi se privatni poslodavci kroz različite beneficije ohrabrili za prijem stažista, te konačno unapređenje samog sistem monitoringa i kasnije evaluacije rada stažista unaprijedio.

Kao predsjednik Općinskog odbora Naše stranke Centar dosta vremena se bavite lokalnim politikama? Koliko je javnost upoznata sa dešavanjima u Općinskom vijeću Centar, šta su gorući problemi?

Uk:         Općina sa godišnjim budžetom od oko 40 miliona KM, centralnim položajem u gradu, sa velikim brojem prostora na najatraktivnijim lokacijama ne može sebi dozvoliti da stanovnici naselja Nahorevo nemaju gradski vodovod. Ne treba  biti znati mnogo o redovnom radu lokalne samouprave da vidite koliko se malo promijenilo unazad 10 godina, da nema kapitalnih investicija. Istovremeno, pod investiranjem podrazumjeva oročenje nevjerovatnih 15,5 miliona KM kroz komercijalne banke na rok od 2-9 mjeseci. Uprkos brojnim lokalnim politikama i strategijama, praksa se svodi na rješavanje ličnih i stranačkih interesa SDP i SDA.  Institucije moraju bolje prikazati ono što vijećnici predlažu, ali to nije u interesu vladajućih elita, budući da bi onda podrška manjim strankama, poput Naše stranke, koje su blokirane od brojnih medija, porasla u javnosti. 

Uskoro će izbori. Naša stranka je predala kandidatske liste? Koja je vaša poruka?

Uk:         Naša stranka je predala kandidatske liste za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, te za zakonodavna tijela Federacije te države. Nećemo kandidovati niti podržati nekog od kandidata za člana Predsjedništva BiH, budući da bi to značila podrška diskriminatornoj strukturi ovog tijela. Što se tiče poruke, jednostavno, u oktobru slijedi odluka jedne cijele generacije. Na izbore izlaze ljudi koji su rođeni nakon rata. Prvi put će imati priliku da kažu šta misle o tome šta su vlasti uradili njihovim životima. Prošlo je mnogo, svi su izdali, ostali smo samo mi.

tačno.net
Autor 31.7.2014. u 14:53