Dok je u BiH ljevica ovakva, nacionalisti mogu mirno nastaviti da rade na štetu građana i države BiH

tačno.net
Autor 13.7.2016. u 14:16

Dok je u BiH ljevica ovakva, nacionalisti mogu mirno nastaviti da rade na štetu građana i države BiH

Povodom formiranja nove Vlade USK u kojoj su u koaliciju sa SDA ušli SDP i DF i Laburisti Fikreta Abdića, rukovodstvo SDU BiH dalo je saopštenje za javnost:

SDU BiH nikada neće biti u kaloaliciji sa Nikolom Poplašenom i Fikretom Abdićem

Ne možemo se oteti utisku da su SDP i DF svojim ponašanjem dodatno urušili ljevicu u BiH. Dokaz za tu tvrdnju je formiranje nove Vlade USK u koju su u koaliciju ušli SDP, DF, SDA i Laburisti Fikreta Abdića.

Pošto je očigledno da se stranke ljevice samo deklarativno zalažu za principe na kojima počiva njihov politički rad smatramo da je licemjerno da se javno deklarišu kao političke opcije koje promoviraju socijaldemokratiju i ideju ljevice.  Na taj način nanose nenadoknadivu štetu svima koji se smatraju ljevičarima i koji odbacuju vladajuću nacionalističku demagogiju i lopovsku praksu.

Sav njihov aktivizam se svodi na zadovoljavanje sa statusom od 7-10% učešća u parlamentarnom životu u kojem preko finansiranja stranaka iz budžeta stranke ljevice izdržavaju svoju infrastrukturu. Svojim najvećim političkim dostignućem stranke ljevice sa poslanicima na svim nivoima vlasti smatraju djelovanje preko kabinetske forme saopštenja. Dok se istovremeno radnici štrajkovima glađu bore za svoja prava, dok se otvara sve više narodnih kuhinja, a ekonomska i socijalna situacija se pogoršava iz dana u dan, stranke ljevice se međusobno optužuju i prepucavaju kao u Tuzlanskom Kantonu ili idu u koaliciju sa SDA i Laburistima Fikreta Abdića kao u USK.

SDU BIH poziva stranke ljevice da se ujedinimo oko zajedničkih aktivnosti na raskrinkavanju korupmiranog i do kraja nacionalistički zavađenog političkog sistema prije nego bude kasno i za ljevicu i za BiH. Dok je u BiH ljevica ovakva, nacionalisti mogu mirno nastaviti da rade na štetu građana i države BiH. Zato predlažemo da SDP i DF, s obzirom na trenutnu političku snagu budu predvodnici ljevice ili da u buduće pričaju samo u svoje ime.

Za početak zadovoljićemo se da odbace svaku ideju koalicije sa ljudima poput Nikole Poplašena i Fikreta Abdića u suprotnom oni će potvrditi tezu da su i oni svojim radom i djelovanjem u istom  rangu sa nacionalistima.

tačno.net
Autor 13.7.2016. u 14:16