Dom naroda PS BiH: Smijenjen Fahrudin Radončić

tačno.net
Autor 29.4.2014. u 11:57

Dom naroda PS BiH: Smijenjen Fahrudin Radončić

Foto: Nedim Grabovica/klix.ba

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Radončiću sa pozicije ministra sigurnosti BiH u Domu naroda inicirao je Klub bošnjačkog naroda, odnosno delegati SDA Halid Genjac, Nermina Kapetanović i Sulejman Tihić

Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici, većinom glasova, potvrdio je inicijativu o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, čime je Fahrudin Radončić razriješen sa pozicije ministra sigurnosti BiH.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Radončiću u Domu naroda inicirao je Klub bošnjačkog naroda, odnosno delegati SDA Halid Genjac, Nermina Kapetanović i Sulejman Tihić.

U obrazloženju za smjenu je navedeno kako je u događajima 7. februara 2014. godine, tokom protesta građana, povrijeđen veliki broj lica i oštećene brojne institucije BiH.

“Povrijeđeno je nekoliko stotina ljudi, među kojima veliki broj policajaca, izazvanim požarima, načinjene su velike štete na zgradi Predsjedništva BiH, na zgradama vlada kantona i općina u BiH. Zapaljena je državna zastava, te značajno oštećen Arhiv BiH. Navedene činjenice ukazuju da je tog dana sigurnosna situacija u BiH bila značajno narušena, te da zbog toga ministar sigurnosti treba da odstupi sa dužnosti iz moralnih razloga”, navedeno je u inicijativi za smjenu Radončića koju su potpisali delegati Tihić, Genjac i Kapetanović.

Osim toga, naveli su u obrazloženju delegati SDA, analizirajući Zakon o Vijeću ministara BiH, Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, Zakon o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Zakon o SIPA i Odluku o uspostavljanju ministarskog vijeća za saradnju po policijskim pitanjima, proizilazi, ocjena je podnosilaca inicijative, “da ministar sigurnosti nije poduzeo radnje iz svoje nadležnosti kako bi se zaštitila lična i imovinska sigurnost građana i državna imovina”.

Predstavnički dom PS BiH ranije je na sjednici 13. marta također, većinom glasova, a na prijedlog Kluba poslanika SDA iz istih razloga, izglasao inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno razrješenje Radončića sa pozicije ministra sigurnosti BiH.

Tu odluku je prema važećim odredbama morao potvrditi i Dom naroda, kao gornji dom, kako bi ona stupila na snagu, što je učinjeno danas.

Do izbora novog ministra Ministarstvom sigurnosti BiH rukovodit će Mladen Ćavar, aktuelni zamjenik ministra u svojstvu vršioca dužnosti.

AA
tačno.net
Autor 29.4.2014. u 11:57