Donja Orahovica, mjesto koje vrijeme ne štedi: Nakon dvije poplave, grad uništio hiljadu krovova

tačno.net
Autor 28.8.2014. u 10:24

Donja Orahovica, mjesto koje vrijeme ne štedi: Nakon dvije poplave, grad uništio hiljadu krovova

Foto: H. Čalić,  Avaz

U nevremenu je oštećeno hiljadu stambenih objekata. Grad prošle subote nije poštedio ni zgradu škole. Stanovnici kažu da pomoći nema, čak ni od komšija, jer svako radi na saniraju šteta na vlastitoj kući. Većina nema dovoljno novca da obnovi uništeno i oštećeno.

GRAČANICA  – Mjesto Donja Orahovica u neposrednoj blizini Gračanice, nakon velikog nevremena praćenog gradom, koje je u subotu pogodilo ovo područje, liči na jedno veliko radilište. Majstori i sami građani, vlasnici objekata, na skoro svakoj kući popravljaju uništene krovove, oštećene fasade kuća na čijim je čak i gornjim spratovima voda pričinila veliku materijalnu štetu.

Nakon velikih poplava koje su sredinom maja i početkom augusta pogodile ovo područje, prošle sedmice stigla je nova nesreća, grad veličine jajeta.

U nevremenu je oštećeno hiljadu stambenih objekata. Led koji je padao nemilice nije poštedio ni zgradu škole.

Stanovnici Donje Orahovice kažu da pomoći nema, čak ni od komšija, jer svako radi na saniraju šteta na vlastitoj kući. Većina ljudi nema ni finasijskih mogućnosti da obnovi uništeno i oštećeno.

Ćazima Avdića ekipa Anadolu Agency zatekla je dok je stajao u svom dvorištu i gledao u krov na kojem su bili majstori koji su sanirali štetu koja je nastala usljed velikog nevremena prošle subote. Grad je uništio krov na kući, ali nanio i veliku materijalnu štetu na cijeloj kući.

“Velika je šteta. Sada sam sve kupio na veresiju. Kada ću vratiti te pare, ne znam. Mala je penzija”, pojašnjava Ćazim koji je i sam bolestan.

Prisjećajući se subote i nevremena koje je zadesilo njegovo mjesto, kaže da je padao grad veličine čaše.

“Prije 40 godina, kada sam napravio kuću, znalo je biti nevrijeme, ali nije bilo ovako. Bilo je štete i tada, ali ovakva nije bila nikada”, pojasnio je Ćazim.

On, kao i njegove komšije, sad se najviše boje novog nevremena, za koje i meteorolozi kažu da nije nemoguće.

Kuća Sulje Mujića je također pretrpjela veliku štetu. Nezaposlen je, ali kako kaže, šteta se mora popraviti, jer se boji nove kiše i tada bi unutrašnjost kuće bila još više uništena.

“Pogodila nas je katastrofa širih razmjera. Krovovi na svim kućama su porušeni 80 posto. Odmah smo počeli sa čišćenjem, kupujemo crijep. Nema organizovane pomoći, iako su kazali da će biti”, priča Suljo sa suzama u očima.

Kako kaže, crijep mu je poslao prijatelj.

“Rješavat će se ovo nekako. Ne radim nigdje, ali svaki dan se radi nešto”, ispričao je Suljo.

“Ovo je peta poplava koja nas je pogodila. Do prije nekoliko dana su bile poplave, pa klizišta, a nakon toga i grad. Ipak, izdržat ćemo nekako. Obnovit će se ovo, dobro je da nije niko stradao”, poručio je Suljo Mujić.

Hašima Mujića smo zatekli dok je na krovu porodične kuće mijenjao razbijene crijepove.

“Kuća je oštećena, i to dobro. Ja sam u penziji. Nekako ću obnoviti ovo. Krov moram odmah uraditi, jer ovo ne može čekati”, ispričao je Hašim.

U popravci krova Hašimu pomaže supruga, koja mu dodaje crijep.

“Ovakvo nevrijeme ne pamtim. Niko mi ne može pomoći, jer svako radi na svojoj kući. Nema ni majstora, jer imaju puno posla pa ne stižu svima doći”, pojasnio je Hašim.

Napuštamo Donju Orahovicu i stanovnike koji svako malo zabrinuti pogledaju u nebo koje su već prošarali novi oblaci. Nadaju se da će ih kiša ovaj put zaobići.

AA

tačno.net
Autor 28.8.2014. u 10:24