DRAMATIČNO UPOZORENJE SUDA BiH: “Sudije rade pod teškim pritiskom medija, politike, advokatskih timova…”!

tačno.net
Autor/ica 27.1.2016. u 16:37

DRAMATIČNO UPOZORENJE SUDA BiH: “Sudije rade pod teškim pritiskom medija, politike, advokatskih timova…”!

Sudije Suda Bosne i Hercegovine trenutno rade u teškim uslovima jer intenzitet pritisaka, koji dolazi sa više strana, počinje prevazilaziti granice podnošljivosti, saopćeno je danas iz Suda BiH.

“Sud Bosne i Hercegovine izražava duboku zabrinutost atmosferom koja se u javnosti kreira posljednjih dana, a kojom se ova institucija nastoji politizirati, a rad njenih sudija degradirati. Apelujemo na sve one, koji su se proteklih dana odvažili iznositi neosnovane i ničim utemeljene optužbe na rad Suda BiH, da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji nanose veliku štetu kako pravosuđu tako i društvu i državi uopšte. Građani naše zemlje, u svjetlu posljednjih dešavanja, nemaju niti jedan razlog za uznemirenost, jer pravosudne institucije na državnom nivou samo rade posao iz svoje nadležnosti. Svakodnevni pritisci, politički, medijski, akademski, kao i pritisci advokatskih timova, kojih ne manjka ovih dana, ni na koji način ne doprinose nastojanjima naše zemlje da konačno krene putem moderne evropske zemlje u kojoj svako nesmetano radi svoj posao”, navodi se u soapštenju.

 Traže od onih, koji dolaze iz različlitih segmenata društva, a neosnovano se smatraju kompetentnim za komentiranje rada državnog pravosuđa, da se suzdrže od miješanja u njihov posao koji podrazumijeva provođenje zakona države Bosne i Hercegovine.

“Pored toga, pritisak koji se na Sud BiH vrši zbog predmeta Naser Orić potpuno je neprihvatljiv i mora odmah prestati. Izuzetno je teško raditi u uslovima u kojima se na ovako otvoren način nastoji uticati na Sud. Apelujemo na Udruženje majki Srebrenice, koje traže oslobađajuću presudu, kao i na one koji traže osuđujuću, da se kreću u okviru rada svojih udruženja i da se ne miješaju u rad pravosuđa. To se, također, odnosi i na Udruženje Zelene beretke, Udruženje RVI, kao i na Savez logoraša regije Birač koji opet, s druge strane, traži proširivanje optužnice. Ovakva vrsta pritiska je nedopustiva i potpuno bespotrebna, jer ni na koji način ne može uticati na tok samog postupka. Na kraju, Sud Bosne i Hercegovine nije institucija koja podliježe pritiscima, pokazala je dekada našeg rada. Sudije Suda BiH rade u teškim uslovima, ali niti su niti će ustuknuti pred bilo čijim interesima. Nastavljamo raditi punim kapacitetom, a od nadležnih institucija zahtijevamo da nam omoguće rad u normalnim uslovima”,  stoji u saopštenju.

Slobodna Bosna

tačno.net
Autor/ica 27.1.2016. u 16:37