Drugi dan 2. Sarajevofesta- Umjetnost i politika

tačno.net
Autor 6.12.2020. u 13:43

Drugi dan 2. Sarajevofesta- Umjetnost i politika

Drugog dana 2. Sarajevofesta- Umjetnost i politika, putem sarajevofesr.com, biće upriličena dva razgovora iz programa: Forum i Forum mladih.

Od 20 sati, Dragan Markovina razgovara o temi ” Demokratija ili agonija-  Od izbora 1990. do danas”.

Gosti: Robert Botteri, Boris Dežulović, Andrej Nikolaidis, novinari i kolumnisti.

Uvod: Dok je kompletna istočna Evropa, potaknuta padom Berlinskog zida i uvjerenjem da je sovjetska intervencija nemoguća, euforično ušla u svijet liberalne demokracije i gotovo trajni, često neuspješni proces tranzicije, jugoslavenska 1989. je više nego jasno nagovijestila da zemlji prijete ozbiljni sukobi i da je optimizam onih građana koji su vjerovali da je ulazak u zapadni svijet moguć bez posljedica, bio neutemeljen. Izravno prenošeni krah SKJ na 14. Kongresu, kombiniran s rezultatima višestranačkih izbora koji su u svim republikama, s djelimičnim izuzetkom Slovenije, donijeli pobjedu nacionalističkih partija ili nasljednica republičkih partija, koje nisu bile ništa manje obojene nacionalizmom od svojih konkurenata, stvorio je preduvjete za raspad zemlje i kasniji brutalne ratove od čijih se posljedica još uvijek nismo oporavili. Da li je sve vodilo ka tom scenariju i koliku odgovornost za njega su imale političke „elite“ i nacionalni vođe, a koliku građani koji su podržali nacionalističke projekte.

Od 22 sata, evropski ambasador BiHi, umjetnik video autor Tarik Bićo, otvara temu “ženski sportovi u BiH”.

Njegova gošća je Azra Numanović, sportašica, nogometašica u fudbalskom klubu “SFK 2000 Sarajevo”

Nogometašica Azra Numanović će govoriti o stanju ženskog sporta u Bosni i Hercegovini, o (ne-)ravnopravnosti spolova u sportu te o neuravnoteženoj raspodjeli budžetskih sredstava u sportskim manifestacijama i aktivnostima u kontekstu ženskog sporta.

tačno.net
Autor 6.12.2020. u 13:43