Društvo za ugrožene narode: Proslavljati postojanje RS-a je civilizacijska sramota

tačno.net
Autor 10.1.2014. u 15:52

Društvo za ugrožene narode: Proslavljati postojanje RS-a je civilizacijska sramota

Ilustracija: Šukrija Meholjić

Obilježavanje dana Republike Srpske teško primaju oni koji su na svojoj koži osjetili njeno stvaranje, to su oni koji su ostali da pamte svoje najmilije, to su majke, sestre, rođaci i prijatelji koji u masovnim grobnicama pronalaze po jednu kost svojih najdražih, izjavila je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

 Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH
Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH

U ime te asocijacije ona je rekla da je civilizacijska sramota proslavljati postojanje Republike Srpske čije su institucije, policija i vojska, pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu proglašene krivim za počinjeni genocid u UN-ovoj enklavi Srebrenica.

“Društvo za ugrožene narode – Odjeljenje za Bosnu i Hercegovinu smatra da je civilizacijska sramota proslavljati 9. januar kao dan Republike Srpske čiji je osnivač Radovan Karadžić koji je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu optužen za masovna ubojstva, masovna protjerivanja, masovna silovanja, deportacije u koncentracione logore, za spržena sela i porušene gradove i na koncu, za najveći zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, za genocid u Srebrenici.

Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, članovi Karadžićevog establišmenta, bili su osuđeni pred istim sudom za počinjene zločine na teritoriji s koje su uz užasna zlodjela protjerani svi nesrbi. Biljana Plavšić je čak uz priznavanje ovih zločina izrazila i kajanje”, navedeno je u saopćenju Društva za ugrožene narode u BiH.

Politički establišment RS-a s Miloradom Dodikom na čelu, negiranjem genocida vrijeđa žrtve umjesto da se žrtvama za počinjeni zločin izvini, navedeno je također u saopćenju.

FENA

tačno.net
Autor 10.1.2014. u 15:52