Dundo i Ramiz – žrtve korumpiranog i nesposobnog represivnog aparata i pasivnosti građana

tačno.net
Autor 18.8.2014. u 22:26

Izdvajamo

  • Čika Ramiz je ratni vojni invalid i beskućnik, koji je sebe žrtvovao za državu u kojoj živi, da bi ga potom država i društvo za koje se borio iznevjerili i zaboravili. Njegov nerazdvojni i istinski prijatelj bio je pas Dundo kojeg je spasio kada je bio mali psić i od tada su bili nerazdvojni... sve do 14. 08. 2014. godine, kada je Dundo uginuo od posljedica sepse.

Povezani članci

Dundo i Ramiz – žrtve korumpiranog i nesposobnog represivnog aparata i pasivnosti građana

Svi stanovnici Sarajeva znaju za čika Ramiza i njegovog psa Dundu (Medu).

Čika Ramiz je ratni vojni invalid i beskućnik, koji je sebe žrtvovao za državu u kojoj živi, da bi ga potom država i društvo za koje se borio iznevjerili i zaboravili. Njegov nerazdvojni i istinski prijatelj bio je pas Dundo kojeg je spasio kada je bio mali psić i od tada su bili nerazdvojni… sve do 14. 08. 2014. godine, kada je Dundo uginuo od posljedica sepse.

Kako saznajemo, sedam dana ranije, 07. 08. 2014. godine čika Ramiz i Dundo su bili žrtve divljačkog napada još jednog produkta nesposobnog sistema u kojem građani BiH žive. Naime, višestruki povratnik u kriminal, registrovani narkoman i osoba za koju je organima gonjenja poznato da posjeduje psa kojeg koristi za borbe pasa, je svog psa pit bulla pustila na Dundu sa ciljem da istog povrijedi. Čika Ramiz se tom prilikom hrabro borio sa pit bullom da spasi svog psa Dundu i tada je zadobio teške tjelesne ozljede (višestruke ujede mu je nanio pit bull). Uslijed zadobivenih povreda Ramiz je smješten na KCUS, gdje se oporavljao, a za to vrijeme Dundo je bio na ulici čekajući Ramiza. Međutim, Dundo je također bio teško povrijeđen. Zadobio je ranu od ujeda pit bulla na predjelu buta i sve do 13. 08. 2014. godine se nije znalo što se desilo Ramizu i Dundi, kada je jedna savjesna građanka odmah po saznanju za ovaj tragični događaj objavila što se zbilo. Dundo je veterinarski obrađen 14. 08. 2014. godine. Nažalost, prekasno. Uslijed sedmodnevnoj izloženosti visokim temparaturama i nedostatku adekvatne brige, došlo je do nekroze tkiva na povrijeđenom dijelu, pojavili su se mnogobrojni crvi i gangrena, i nastupila je teška sepsa. Uginuo je u poslijepodnevnim satima 14. 08. 2014. godine.

Po prikupljanju materijalnih dokaza i iskaza svjedoka, protiv počinitelja biće podnešena kaznena prijava za ubijanje i mučenje životinja, nasilničko ponašanje, držanje opasnih životinja, te nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Poduzeti će se sve zakonom propisane mjere da se istraje da počinitelj bude kazneno gonjen i da odgovara sukladno pozitivnim zakonskim propisima.

Ova tragična priča je kompleksna i značajna za društvo u cjelini. Očigledno je da se društvo u kojem živimo pretvorilo u skup uglavnom bezosjećajnih individua. Sedam dana se niko nije pitao gdje je Ramiz, čovjek sa kojim se sudbina tako okrutno poigrala, sedam dana niko nije reagovao na Dundine povrede, na povreda psa kojeg svi stanovnici Sarajeva znaju, kao što znaju što je značio Ramizu.

Problem postaje još veći i tragičniji kada se uzme u obzir da do ovoga ne bi došlo da policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, tužitelji i sudije savjesno rade svoj posao, tj. da postupaju onako kako im zakonske odredbe nalažu.

Da se ozbiljno i sukladno zakonu postupalo, registrovani narkoman ne bi mogao da šeta pit bulla slobodno gradom. Pripremanje i održavanje borbi pasa je kazneno djelo isto kao i posjedovanje pasa koji se koriste u borbama. Psi koji nisu rođeni agresivni, postaju agresivni uslijed izloženosti torturama koje prolaze dok ih kriminalci koji slobodno šetaju gradom, treniraju za borbe. Osobe koje treniraju pse za borbu su izuzetno opasne, naročito kada se uzme u obzir da se većina tih osoba naočigled građana i pripadnika represivnog aparata slobodno drogira. Psi koji su obučeni za borbe imaju asocijalno ponašanje, jer su svaki dan izloženi nasilju i torturi. U takvim okolnostima predstavljaju opasnost po ljude i djecu i po druge pse i životinje.

Evidentno je da ukoliko se potvrdi da je počinitelj ovog gnusnog nedjela, višestruki povratnik u kriminal, koji je više puta osuđivan, da je zakazala i generalna i specijalna prevencija kaznenog sistema. Da je počinitelj adekvatno osuđen, sukladno težini djela koje je počinio i da je sukladno zakonskim odredbama kontrolisan nakon odsluženja kazne, šanse da izvrši teška kaznena djela, bilo bi znatno manje.

Dalida Kozlić dipl. iur.

 

tačno.net
Autor 18.8.2014. u 22:26