Dunja Mijatović: U Ukrajini se manipuliše medijima kao što je Milošević radio u BiH

tačno.net
Autor 22.4.2014. u 08:07

Dunja Mijatović: U Ukrajini se manipuliše medijima kao što je Milošević radio u BiH

Novinari su konstantno meta fizičkih ili verbalnih napada od početka protesta u Ukrajini i nemaju skoro nikakvu zaštitu, čak ni od policije

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović u razgovoru sa novinarkom CNN-a Christiane Amanpour izjavila je da su medijski radnici pod stalnim prijetnjama na istoku Ukrajine.

“Sve ono što smo mi otkrili analizirajući situaciju na terenu u Ukrajini možemo kazati da je situacija vrlo opasna i da su mediji i radnici u medijima konstantno pod opsadom i pod raznim oblicima prijetnji. Mediji se koriste za sve vidove manipulacije, čak su na istoku Ukrajine umjesto ukrajinskih uvedeni ruski kanali”, navela je Mijatović.

Napominje kako su novinari konstantno meta fizičkih ili verbalnih napada od početka protesta u Ukrajini.

“Prijetnje protiv novinara su počele već u decembru 2013. godine od kada je oko 200 novinara bilo meta fizičkih ili verbalnih napada, dok je jedan novinar ubijen tokom protesta u Kijevu. Sada najveće prijetnje novinarima dolaze od vlasti na Krimu. Novinari su prva meta na Krimu”, istakla je Mijatović.

Upozorova da novinari u istočnim dijelovima Ukrajine nemaju skoro nikakvu zaštitu, čak ni od policije.

“Razgovarala sam sa brojnim novinarima koji izvještavaju sa istoka Ukrajine. Iako imaju i akreditacije i sve potrebne dozvole, oni su meta raznih oblika napada. Čak ni policija ne štiti novinare na istoku Ukrajine. Dešava se da im samo okrenu leđa, kada im je potrebna zaštita”, rekla je Mijatović.

Na pitanje Amanpour, da li je i u Ukrajini riječ o manipulaciji medija za političke svrhe kao što je bio slučaj tokom rata u Sarajevu, Mijatović je odgovorila da se na istoku Ukrajine koriste iste metode manipulisanja ljudima.

“Nažalost, format je isti u današnjoj Ukrajini i tokom rata u Bosni. U Ukrajini imamo propagandu kakvu je vodio Slobodan Milošević u bivšoj Jugoslaviji u ranim 1990-tim. Medije je koristio da manipuliše ljudima. Čak je i mržnju širio da bi podijelio ljude”, smatra Mijatović.

AA

tačno.net
Autor 22.4.2014. u 08:07