Dva ministra državi duguju 11,3 miliona maraka poreza!

tačno.net
Autor 12.1.2014. u 12:17

Dva ministra državi duguju 11,3 miliona maraka poreza!

Bosna i Hercegovina je, vjerovatno, jedina država na svijetu u kojoj dva zvaničnika sjede u izvršnoj vlasti, tačnije ministri, a imaju firme koje duguju milionske iznose po osnovu carina i PDV-a, te, i pored toga, nesmetano obnašaju dužnosti u vladama!

Osnivač preduzeća

Riječ je o federalnom dopremijeru i ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerku Ivankoviću Lijanoviću (NSRzB) te aktuelnom ministru za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Ivici Ćuriću (HDZ BiH).

Prema spisku PDV dužnika koji je nedavno objavila Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kompanije koje su u direktnom ili indirektnom vlasništvu Lijanovića po ovom osnovu ukupno duguju 4.943.158 KM.

Riječ je o firmama MI-MO Mostar, s dugom od 2.185.718 KM, „Farmer mesna industrija Široki Brijeg“ (1.771.413 KM), te „Duvanjsko polje Tomislavgrad“ (986.027 KM).

Prikaz dugovanja firmi u vlasništvu Lijanovića i Ćurića

Kada je riječ o carinskom dugu, na spisku se nalaze Lijanovićeve firme „MI Lijanovići Široki Brijeg“, s dugom od 306.375 KM, ponovo MI-MO Mostar (99.662), te „Farmer mesna industrija Široki Brijeg“ (71.254 KM). Ukupna dugovanja Lijanovića po ovom osnovu iznose 477.291 KM.

Kantonalni ministar Ivica Ćurić, kako stoji u njegovoj zvaničnoj biografiji, osnivač je preduzeća „NBI Ćurić Žepče“, koji se na spisku UIO nalazi čak na šestom mjestu najvećih dužnika za PDV i to u iznos od 5.917.695 maraka!

Tako ministri Lijanović i Ćurić državi ukupno duguju 11.338.144 KM!

Podnesena prijava

Zanimljivo je da trenutni osnovni kapital Ćurićevog preduzeća, koje je, navodno, u stečaju, iznosi 4.588.400 KM! Protiv ministra Ćurića, koji je ujedno i direktor tog preduzeća, kako saznajemo, Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH otišla je prijava zbog sumnji da je u sukobu interesa.

Prema dostupnim informacijama, ono što veže Lijanovića i Ćurića jesu krediti koje je njihovim kompanijama bez pokrića dijelio bivši direktor „Hypo Alpe-Adria Banka Mostar“ Petar Čurčić, vlasnik optužnice za krivotvorenje isprave te aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH.

Epilog u Tužilaštvu BiH

Prema dokumentu „Projekt Fokus“ o sumnjivim, rizičnim, kreditnim plasmanima „Hypo Grupe“, koji su objavili mediji, austrijski istražitelji su provjeravali tokove novca u poslovanju, te su utvrdili da je „NBI Ćurić“ dobio kredite bez pokrića u iznosu od 18 miliona KM. S druge strane, Jurčić je Lijanovićima dodijelio više od 64 miliona KM kredita bez pokrića, čime je oštetio ovu austrijsku banku.

Sve ovo je dobilo epilog u Tužilaštvu BiH, gdje se vodi slučaj protiv Jurčića te braće Lijanović zbog organiziranog kriminala.

magazinplus.eu

tačno.net
Autor 12.1.2014. u 12:17