DVIJE PREDSTAVE SCENE MESS NA 61. TEATARSKOM FESTIVALU STERIJINO POZORJE

tačno.net
Autor 24.3.2016. u 14:35

DVIJE PREDSTAVE SCENE MESS NA 61. TEATARSKOM FESTIVALU STERIJINO POZORJE

Zvanična selekcija 61. teatarskog festivala Sterijino pozorje koji će se održati od 26. maja do 02. juna u Novom Sadu, objavljena je ove sedmice. Dvije predstave Scene MESS koje će igrati na festivalu su “Brašno u venama“, autora Borisa Liješevića nastala u koprodukciji SARTR-a i Scene MESS te “Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici“, reditelja Dine Mustafića u čijom su koprodukciji učestvovali Udruženje Art Hub, Scena MESS, SARTR, Centar za kulturu Sarajevo i YIHR BiH. Festival će sadržavati dva programa sa sedam predstava u takmičarskom i dvije predstave u međunarodnom programu “Krugovi“.

Festival će se odvijati pod sloganom “Gdje su granice?“. Ovaj naziv smo odabrali zato što je naše pozorište sada u situaciji da stalno preispituje sopstvene granice u estetskom, društvenom i materijalnom smislu“, naglasila je selektorica Festivala, Marina Milivojević-Mađarev, koja je u proteklih nekoliko mjeseci pogledala više od stotinu predstava iz cijelog regiona, čime ulazak predstave “Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici“ u takmičarski program još više dobija na značaju.

Predsjednica udruženja Art Hub, Lejla Hodžić, istakla je veliko zadovoljstvo što je predstava “Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici“ izabrana u zvaničnu selekciju festivala. “Posebno mi je dago zbog toga što je predstava nastala kroz intenzivan zajednički rad glumaca, spisateljice, reditelja i ostalih saradnika i saradnica čija je lična iskustva vezana za pitanje granica Biljana Srbljanović pretočila u izvrstan novi dramski tekst. Mislim da je to veliki uspjeh za glumice, glumce, sve autore predstave, a i za prvu pozorišnu produkciju Art Hub-a, udruženja kojem je jedan od osnovnih ciljeva jačanje kritičke svijesti i izgradnja otvorenog, slobodnog, demokratskog društva kroz umjetničko i kulturno stvaralaštvo“, navela Hodžićeva te se zahvalila selektorici festivala što je prepoznala kvalitet i značaj ove predstave.

Najavljujući igranje predstave “Brašno u venama“, glumac Miki Trifunov je istakao da će biti lijepo vratiti se na mjesto gdje je počinjao svoju karijeru. “Činjenica je da sam puno puta učestvovao na ovom festivalu dok sam bio mlad i zbog toga sam na određeni način emotivno vezan za Sterijino pozorje. Jako mi je drago što ću ponovo igrati u mojoj Vojvodini. Na nedavnom igranju u Beogradu predstava je odlično dočekana i nadam se da ćemo slično iskustvo imati i u Novom Sadu“, naveo je Trifunov te dodao da ova predstava zaslužuje veliku pažnju teatarske publike i da je zbog toga bitno da igra u cijelom regionu.

Festival Sterijino pozorje osnovan je 1956. godine kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera. Festival je nastao u čast velikog srbijanskog komediografa, Jovana Sterije Popovića, a svake godine na festivalu učestvuju pozorišta iz svih zemalja regiona sa predstavama rađenim prema tekstovima jugoslovenskih pisaca. Tokom pet decenija svog postojanja, Pozorje je utemeljilo i razvilo niz poslova značajnih za jugoslovensku pozorišnu kulturu i postalo važan i pouzdan instrument za identifikovanje i verifikovanje scenskih i dramskih vrijednosti te umnogome oslonac naučne i teorijske misli o pozorištu i drami.

Više informacija o festivalu Sterijino pozorje kao i ovogodišnji program, moguće je pronaći na www.pozorje.org.rs.

tačno.net
Autor 24.3.2016. u 14:35