Edin Džeko osuđen na 12 godina zatvora za zločine u Trusini

tačno.net
Autor 6.6.2014. u 11:41

Edin Džeko osuđen na 12 godina zatvora za zločine u Trusini

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas bivšeg pripadnika Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande Armije RBiH “Zulfikar“ na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i zarobljenika u Trusini kod Konjica.

Kako javlja reporter Klix.ba, Džeko je osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo šestorice ratnih zarobljenika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nakon pada Trusine 16. aprila 1993. godine, a na sedam godina zatvora za ubistvo dvoje civila iz porodice Ivanković, no određena mu je jedinstvena kazna od 12 godina zatvora.

Tužilaštvo BiH je dokazivalo da se i u slučaju šest stradalih osoba radilo o tri zarobljenika i troje civila, ali Sud BiH je utvrdio da je, ipak, bilo riječ o zarobljenicima, pripadnicima HVO-a. Džeko je oslobođen za ubistvo Kate Drljo. Dokazano je da je učestvovao u protjerivanjima na području Jablanice, ali da za to nije bio odgovoran jer je kao vojnik postupao po naređenju, dok odgovornost za maltretiranje nije dokazana.

U optužnici se, između ostalog, navodilo da je optuženi Džeko za vrijeme rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, kršio pravila međunarodnog prava, te učestvovao u ubistvu, mučenju, nečovječnom postupanju, protivzakonitom zatvaranju i pljačkanju imovine civila i ratnih zarobljenika u selu Trusina (općina Konjic) i na lokalitetima Rogića kuće – Donja Jablanica i Restorana “Prenj“ (općina Jablanica).

Tužiteljica Vesna Ilić u završnoj je riječi tražila dugotrajni zatvor za Džeku, istakavši kako smatra dokazanim da je optuženi 16. aprila 1993. sudjelovao u ubistvima Hrvata u Trusini, kao i da je u drugoj polovini iste godine počinio nove zločine u Jablanici.

U završnim riječima, Ilić se pozvala na svjedoke koji su tvrdili da je Džeko u Trusini ubio stariji bračni par, jednu ženu, kao i da je sudjelovao u strijeljanju još šest Hrvata. Dodala je i kako je dokazano da je Džeko nezakonito zatvarao, mučio i pljačkao Hrvate u Jablanici.

Odbrana je u završnoj riječi zatražila da Sud oslobodi Džeku. Njegova odvjetnica Edina Rešidović je, između ostalog, navela kako dokazi upućuju na to da Džeko nije bio na području Trusine 16. aprila 1993. u vrijeme kada su se dešavala ubistva.

Džeko je boravio u Sjedinjenim Američkim Državama, odakle je deportiran po zahtjevu Tužilaštva BiH, zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima.

klix.ba

tačno.net
Autor 6.6.2014. u 11:41

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija