Edin Forto: Dok se SDA bori za ime škole u Dobroševićima, stanovnici tog naselja nemaju kanalizaciju

tačno.net
Autor 12.4.2018. u 12:13

Edin Forto: Dok se SDA bori za ime škole u Dobroševićima, stanovnici tog naselja nemaju kanalizaciju

Sarajevsko naselje Dobroševići je široj javnosti u posljednje vrijeme postalo poznato zbog imenovanja njihove osnovne škole po antisemiti Mustafi Busuladžiću. To je borba SDA da memorijalizira javni prostor u skladu s vlastitim svjetonazorom.

Dobroševići, kao i naselje Bojnik, koje je također u sarajevskoj općini Novi Grad, međutim, nema kanalizaciju.

„Borba Naše stranke za ta naselja ogledala se u zahtjevima da njihovi stanovnici u 21. vijeku imaju elementarne uslove za život“, kaže Edin Forto, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

Vijećnici Naše stranke u Općini Novi Grad pokušali su to pitanje riješiti na lokalnom nivou, ali odgovora vlasti na njihov interes nije bilo: „Mi smo ovo pitanje putem vijećnice Naše stranke u Novom Gradu Amele Topuz već postavili, ali nismo dobili nikakav odgovor osim konstatacije da ova naselja nemaju položenu osnovnu infrastrukturu za prikupljanje i odvodnju oborinskih i otpadnih voda, te da iz tog razloga nije moguće raditi kanalizacijsku mrežu“, kaže Forto preko kojeg je to pitanje podignuto na kantonalni nivo.

Osim pitanja kanalizacije, stanovnici Dobroševića i Bojnika sarajevskom vodovodu plaćaju odvod otpadnih i oborinskih voda koji tu uslugu uopšte ne koriste.

Forto je pitanje kako je to moguće te kad će biti izgrađena kanalizaciona mreža u pomenutim naseljima uputio Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo.

tačno.net
Autor 12.4.2018. u 12:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija