Edin Pobrić: „Moj, tvoj, njegov….“ Stav! Sramotno i jadno!

tačno.net
Autor 29.6.2016. u 11:06

Edin Pobrić: „Moj, tvoj, njegov….“ Stav! Sramotno i jadno!

Ovim ne dajem samo podršku kolegi prof.dr. Nenadu Veličkoviću, nego svim onima kojima je dosta ove indoktrinacije i hegemonije, bahatosti i podmetanja. Ne mogu zamisliti život u Bosni i Hercegovini satkan od Filipovih halucinacija.

Piše: Edin Pobrić

Odavno se u BiH i Sarajevu nije dešavala ružnija, skandaloznija priča kao priča nagađanja, projekcije i izmišljaja koju je pokrenuo izvjesni novinar-urednik sedmičnika Stav,Filip Mursel Begović, a koja je imala za cilj satanizaciju i diskriminaciju lika i djela profesora Nenada Veličkovića. Nenadu se imputira da je roditelje djece iz Konjević-Polja nazvao „neobrazovanim nacionalistima“. Koliko je samo insinuacija i neistina, pogrešnih i zlonamjernih analogija izneseno u tekstu Filipa Mursela Begovića (Stav, br.67, 16.6.2016.godine) jasno je razobličeno u: transkriptu onoga što je zaista govorio Veličković, objavljenog na portalu Školegijum gdje je vidljivo da sporna rečenica, koja mu se učitava od strane Begovića, uopšte nije izgovorena, te u tekstu Suada Beganovića pod nazivom:„Filipova strujna priviđenja i halucinacije“.

U zadnje dvije godine ono šta karakterizira bosanskohercegovački prostor su šizofreni potezi političara na vlasti i potpuno pogubljenje ljevice. Ali svi ti potezi u svojim posljedicama raspoređeni su na sve građane BiH (elita je, naravno, u limbu) i svjedoci smo kako tonemo a niko ne roni. Međutim, da je neko na ovaj način pokrenuo linč na pojedinca (ovo što se radi Nenadu), Sarajevo odavno nije zapamtilo. Neko tamo (ne znam pouzdano ko stoji iza cijele ove priče, ali za pretpostaviti je da je upravo posljedica šizofrene politike SDA) hoće da nas ubijedi da u Sarajevu  neBošnjak nema načina da misli a kamoli da živi. Imenovani (ne)novinar vrlo vješto koristi, s jedne strane, radikalizaciju ovih prostora izazvanu i političkim djelovanjem njegovih šefova od Stranke (okliznula se SDA), a s druge apatiju bosanskohercegovačke ljevice (koji su to?) i raznih vrsta udruženja (čime se ovih dana bavi UO PEN-a, gdje je Društvo pisaca BiH?). I sve nas skupa hoće ubijediti da Bosna i Hercegovina nije ništa drugo nego homogenizirana srednjovjekovna kultura u kojoj žari i pali inkvizicija sa svih strana, a on bi – Filip, da se Dostojevski ne okrene u grobu, bio Veliki Inkvizitor naspram nas „heretika“. Ovim ne dajem samo podršku kolegi prof.dr. Nenadu Veličkoviću, nego svim onima kojima je dosta ove indoktrinacije i hegemonije, bahatosti i podmetanja. Ne mogu zamisliti život u Bosni i Hercegovini satkan od Filipovih halucinacija.

.

tačno.net
Autor 29.6.2016. u 11:06