Entitet RS jednostrano napustio Dejtonski mirovni sporazum

tačno.net
Autor 18.4.2014. u 18:50

Entitet RS jednostrano napustio Dejtonski mirovni sporazum

Građanska koalicija “Prvi mart” ovim putem želi upozoriti bosanskohercegovačku javnost da je Vlada entiteta RS jučer jednostrano napustila Dejtonski mirovni sporazum, donoseći odluku koja suspenduje provedbu njegovog Aneksa 7.

Naime, usvajanjem odluke o provjeri tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta, kojom je suspendovan cijeli niz građanskih i političkih prava za građane nesrpske nacionalnosti u ovom entitetu, entitetska vlast je cijelu zemlju u pravnom smislu vratila u vrijeme prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog ugovora. Suspenzija cijelog niza građanskih i političkih prava za građane nesrpske nacionalnosti u ovom entitetu ne ostavlja nikakve sumnje da je ovo do sada najveći i najozbiljniji korak u pravcu poništenja Dejtonskog sporazuma, odnosno podrivanja mira i stabilnosti u ovoj zemlji. To još jednom potvrđuje naše ranije iznesene stavove da je režim u entitetu RS u ovom trenutku spreman žrtvovati mir da bi ostao na vlasti.

Ovako otvoren nasrtaj na ustavno-pravni poredak ne može i ne smije proći bez odgovora, kako međunarodne zajednice, tako i bosanskogercegovačkih vlasti, utoliko više što je sada jasno da Milorad Dodik i njegov režim našu zemlju guraju u smjeru Ukrajine, a građane nesrpske nacionalnosti u RS-u u podjarmljenu manjinu. Nedavno ponašanje MUP-a entiteta RS u Srebrenici ne ostavlja nikakve sumnje u to kakva sudbina čeka građane nesrpske nacionalnosti.

Mi u „Prvom martu“ očekujemo da Ured Visokog predstavnika, prije svega, spriječi primjenu ove odluke. Ukoliko to ne uradi, očekujemo da narodu i građanima Bosne i Hercegovine objasni koje su njene posljedice, odnosno koje su posljedice njegovog nedjelovanja. Od naših izabranih zvaničnika, u entitetskoj i državnoj vlasti, očekujemo da poduzmu prije svega sve pravne, a potom i sve ostale korake koji su potrebni u cilju očuvanja integriteta i suvereniteta zemlje, odnosno očuvanja mira od neodgovornog poigravanja iza kojeg stoji skupina otuđenih političara iz entiteta RS.

Na koncu, “Prvi mart” poziva sve  građane kojima su prijeratna prebivališta bila u entitetu RS da se, kao i u Srebrenici prije dvije godine, masovno prijave i registruju za glasanje na Opštim izborima u oktobru ove godine, te da na taj način pokažemo da ova zemlja pripada svim njenim građanima na svakom koraku.

 

 

tačno.net
Autor 18.4.2014. u 18:50