ESEJ O URBANOM PROPADANJU: TRG(OVI)

tačno.net
Autor 20.5.2015. u 11:46

ESEJ O URBANOM PROPADANJU: TRG(OVI)

 

(ili o zapuštenosti Pozorišnog trga „Suzan Zontag“ u Sarajevu…)

Piše: Gradimir Gojer

Zvuči nevjerojatno ali i istinito do boli: jedan od najzapuštenijih trgova u gradu Sarajevu je onaj pred Narodnim pozorištom Sarajevo.

Svojedobno, inicijativom skupine kazališnih radnika ovom trgu dat je naziv „Trg Suzan Zontag“, kao znak pažnje velikoj svjetskoj intelektualki, književnici i redateljici, za sve što je učinila za Sarajlije i Sarajevo.

Neposredno pred održavanje jednog od prethodnih „Sarajevo film festivala“ iskopana je, nasred ovoga, ponajlijepšeg sarajevskog gradskog trga, ogromna rupa, poradi, navodnoga, ispitivanja mogućnosti da se ispod plohe ovoga trga izgradi podzemna garaža.

Netko od državnih moćnika „dosjetio“ se ipak da Sarajevo film festival, odnosno dane njegovog održavanja grad ne može dočekati sa ovakvom rupom, da crveni festivalski tepih ne ide uz razrovani i raskopani kazališni trg (!?!)

Rupa je zatrpana, ali nikada do današnjega dana, a prošle su godine od tada, nisu, nažalost, vraćene ploče, i inače velikim djelom, devastirane na cijeloj plohi ovoga trga.

Tako da kazališni trg u srcu Sarajeva ostaje trajno zrcaliti primitivizmom i potpunom bjedom, koja je, ponad svega, odslik duhovnih snizilica mišljenja vlasti u Gradu i Kantonu, sarajevskom…

Uz to kazališna uprava, već duže vrijeme nije u stanju promjeniti uređaje za zaustavljanje motornih vozila na ulasku u prostor kazališnog trga.

Tako Trg „Suzan Zontag“ više liči na zapušteni parking, negoli što služi svojoj temeljnoj svrsi – okupljanja kazališne publike.

Gradske i županijske vlasti uporno toleriraju propadanje ovoga kultnoga sarajevskoga mjesta.

Sramotna je to činjenica življenja apsolutno nekulturnoga, u Sarajevo AD 2015.

Sjećajući se trga pred Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, gdje nije dopustivo niti pomisliti a kamoli parkirati vozilo, o sjajnim cvijetnim aranžmanima i zasadima pred HNK Zagreb, da i ne govorim, mogu samo konstatirati da se ovdje radi o civilizacijskim razlikama!

I to krupnim!!!

I susjedni trg, onaj pred Pozorištem mladih Sarajevo je „zatrpan“ vozilima.

Više puta sam, i osobno, upozoravao gradske vlasti da može doći do goleme katastrofe ako bi izbio požar u ovoj instituciji, jer je nemoguča evekuacija iz zgrade u tom slučaju.

Jednostavno ne postoji tzv. „požarni koridor“!

Međutim nikome u Sarajevu izgleda nije do ljudskih života malih kazališnih gledatelja?!?

Opet je profit pobjedio humanost i estetiku!!!

Tako, uglavnom, Sarajevo ostaje i dalje, bez, čak (!!!) dva kazalištna trga!!!

 

 

tačno.net
Autor 20.5.2015. u 11:46

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija