ETC Međunarodna teatarska konferencija: “Grad, Pozornica za priče o različitosti“

tačno.net
Autor 5.10.2016. u 16:18

ETC Međunarodna teatarska konferencija: “Grad, Pozornica za priče o različitosti“

Evropska teatarska konvencija (ETC) s ponosom predstavlja Međunarodnu teatarsku konferenciju “Grad, Pozornica za priče o različitosti“ koja će se održati od 06. do 10. oktobra u Bošnjačkom Institutu u Sarajevu, a domaćin joj je Međunarodni teatarski festival MESS. Više od 50 teatarskih profesionalaca najvišeg ranga koji predstavljaju 20 renomiranih evropskih nacionalnih teatara i kulturnih institucija će se okupiti u gradu veoma bogate historije, a istovremeno i traumatične u njegovoj bliskoj prošlosti. Ovaj događaj će okupiti međunarodne stručnjake i predavače iz oblasti književnosti, digitalne tehnologije i kulture, kao i nagrađivane umjetnike regionalne teatarske scene. Oni će, zajedno sa učesnicima konferencije, sudjelovati u diskusijama, te razmjenjivati ideje o ulozi teatra kao primjera prihvatanja i razumijevanja, kao medijatora u interkulturnim konfliktima, te kao mjestu gdje se ti konflikti rješavaju mirnim putem i na kreativni način. Čast nam je poželjeti dobrodošlicu gospodinu Harisu Pašoviću kao našem glavnom predavaču na otvaranju Konferencije, 7. oktobra. Gospodin Pašović je već tri decenije jedan od vodećih teatarskih režisera u jugoistočnoj Europi. Nakon njegovog izlaganja slijedi panel diskusija koju će voditi Laszlo Vegel, mađarski pisac koji živi u Novom Sadu, Tanja Šljivar, mlada nagrađivana bosanskohercegovačka dramaturginja, te Dino Mustafić, veteran teatarske i filmske režije i izvršni producent Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

8. oktobra održat će se nekoliko kreativnih radionica i radnih sesija. Fokus jedne radionice, koju će voditi Haris Pašović bit će povezanost između teatra i nesigurnosti, a doticat će se teme rata i izbjeglica pokazujući koliko je teatar važan za kulturnu i društvenu ravnotežu. Druga radionica će biti posvećena dramaturgiji i tehnologiji, a vodit će je Dick van Dijk, kreativni direktor Waag Society iz Amsterdama, specijaliziran za preklapanje virtuelne i fizičke interakcije, kreiranje interaktivnih koncepata, strategiju ispitivanja dizajna te učešće samog korisnika.

Posljednji dan konferencije, 9. oktobar poklapa se sa početnim sastankom ETC-ovog projekta kojeg finansira Evropski teatarski laboratorij: Drama se digitalizuje. Evropski teatarski laboratorij (ETL) osmišljen je kao prvi virtuelni spremnik mišljenja posvećenih istraživanju budućnosti teatra. Promjena ka digitalizacija mijenja način na koji stvaramo, dijelimo, te kapitalizujemo sadržaj uključujući i teatarska djela. Evropski teatar treba da poveća društvenu angažiranost tako što će približiti teatar novoj publici i novim sektorima  – putem instrumenata kao što su teatar učešća i nove tehnologije koje će probiti barijere, potaknuti na dijalog, te pomoći bogatoj kulturnoj tradiciji Evrope da opstane. S obzirom na ove izazove, ETL okuplja 6 vodećih evropskih teatara i znanstvenika u cilju iskorištavanja novih tehnologija kako bi doveli evropske pozornice u naše zajednice i na internet.

Predstave koje su izabrane da zaokruže Konferenciju Evropske teatarske konvencije u Sarajevu su dio programa Međunarodnog teatarskog festivala MESS, najstarijeg živućeg festivala u regionu, koji je prvi put organiziran 1960. godine. Predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije će ponuditi novo viđenje savremene drame na području Balkana, kao i pristupe kojima treba izraziti svoja vlastita gledišta na trenutna dešavanja koja su od šireg društvenog interesa. Program uključuje produkciju koju su napisali, režirali ili izvode teatarski profesionalci porijeklom iz Sirije, a koje podržava Arapska fondacija za umjetnost i kulturu, te su uključeni i u selekciju ovogodišnjeg Festivala u Avinjonu.

Tagovi:
tačno.net
Autor 5.10.2016. u 16:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija