EU objavila pobjednike Druge nagrade za integraciju Roma u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj

tačno.net
Autor 29.3.2017. u 09:40

EU objavila pobjednike Druge nagrade za integraciju Roma u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj

Evropska komisija je danas u sklopu zvanične ceremonije objavila dobitnike Druge nagrade EU za integraciju Roma u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Ova nagrada, koja je pokrenuta 2014. godine, ima za cilj skrenuti pažnju na politički značaj integracije Roma u procesu proširenja EU, ojačati ulogu civilnog društva i pokazati odlučnost i posvećenost EU poboljšanju socijalne inkluzije Roma.

Johannes Hahn, Evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, tom prilikom je izjavio:

„Romi su dio naših evropskih društava i dijele bogatu kulturu i istoriju koje su neraskidivo vezane uz Evropu. Međutim, njihov potencijal se i dalje prečesto suzbija. Stoga, EU podržava inkluziju, integraciju i osnaživanje Roma kako bi im – naročito mladima – pomogla da igraju aktivniju ulogu u svojim lokalnim zajednicama i na taj način donesu koristi čitavom društvu.

Današnjom nagradom EU odaje počast ljudima koji su se opredijelili da budu promoteri inkluzivnijeg društva. Izabrani pobjednici su ne samo sjajni akteri današnjice, nego i kreatori sutrašnjice.“

Pozadina

Roma u Evropi ima 10 do 12 miliona i kao takvi oni predstavljaju jednu od najvećih evropskih nacionalnih manjina. U zemljama Zapadnog Balkana živi oko milion, a u Turskoj 2,8 miliona Roma. Romi dijele bogatu kulturu i istoriju, koje su neraskidivo vezane uz Evropu. Ali Romi su se isto tako kroz istoriju dugo suočavali s problemom isključenosti. Preveliki broj njih su i danas žrtve rasizma, diskriminacije i socijalne isključenosti, te žive u krajnjem siromaštvu. Poboljšanje inkluzije Roma stoga nastavlja da bude ključni prioritet za EU.

O Drugoj nagradi EU za integraciju Roma

Trinaest pobjedničkih projekata izabrani su zbog svog doprinosa uključivanju, integraciji i osnaživanju romske djece i mladih, koji predstavljaju budućnost svojih zajednica i koji su u najboljoj poziciji da pokrenu integraciju na lokalnom nivou.

Odabrani projekti podržali su, na primjer, produkciju originalnog pozorišnog komada, pokretanje omladinskog fudbalskog kluba, muzičke i plesne radionice, dodjelu stipendija i stažiranje, te još mnogo drugih aktivnosti, što je dovelo do povećanog učešća u društvu, zagovaranja i samopoštovanja.

Posvećenost ovih organizacija već je ostvarila osjetan uticaj na integraciju Roma i kao takva treba da posluži kao inspiracija za nastavak kvalitetnih aktivnosti i u budućnosti. Odavanjem počasti ovim projektima u skladu s principima EU, kao i povećanjem njihove vidljivost i održivosti, EU pomaže u poboljšanju životnih uslova romskih zajednica širom Zapadnog Balkana i Turske i osnažuje ih da postanu punopravni članovi svojih širih društvenih zajednica.

Pored finansijske nagrade, nominovani su takođe pozvani na trodnevno studijsko putovanje u Brisel kako bi prisustvovali ceremoniji dodjele nagrada i učestvovali u većem broju sastanaka i događaja na temu integracije Roma.

 

Iz Bosne i Hercegovine, nagrađeni projekti su:

  1. nagrada

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“: Sportom do socijalne inkluzije  i obrazovanja

  1. nagrada

Udruženje mladih psihologa: Obrazovanje za sve

tačno.net
Autor 29.3.2017. u 09:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija