EU pokušava da “uozbilji” BH političare

tačno.net
Autor 5.3.2013. u 13:08

Eksperti i pravni stručnjaci Vijeća Evropske unije danas će u Briselu razgovarati o nacrtu odluke koja će za BiH važiti i narednih 12 mjeseci, piše današnji “Dnevni avaz”.

Vijeće ministara Evropske unije produžit će za još jednu godinu validnost odluke koja nalaže uvođenje sankcija za osobe za koje se utvrdi da potkopavaju suverenitet i ustavni poredak BiH.

Ova odluka, koja važi za BiH, istječe 22. marta, a ona će na sastanku šefova diplomatija EU u Briselu, koji će biti održan naredne sedmice, biti produžena do marta 2014. godine.

Tako će, prema izvorima iz Brisela, za osobe za koje se utvrdi da podliježu sankcijama važiti mjere zabrane ulaska u zemlje EU te zamrzavanje njihove imovine. Iako se trenutno još niko iz BiH ne nalazi na listi sankcija, odlučeno je, kako kaže izvor blizak institucijama EU, da ove mjere za BiH, ipak, ostanu na snazi još godinu.

Odluka je donesena zbog komplicirane političke situacije, brojnih opstrukcija kod provođenja reformi te izjava kojima se dovodi u pitanje država BiH.

Zbog sistemskih blokada kod funkcioniranja vlasti, posebno na nivou Federacije BiH, u Vijeću Evropske unije u Briselu je, navodno , zaključeno da prolongiranje navedene odluke može biti dodatni poticaj za političare da se uozbilje.

RSE

tačno.net
Autor 5.3.2013. u 13:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija